Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кримското съкровище се връща в Украйна, Русия протестира

[post-views]
Дезинфо: Украинската мобилизация е геноцид срещу рускоезичното население

russia_ukrainaСъдът в Амстердам постанови, че гостуващото в Холандия от 2014 г. Кримско съкровище трябва да бъде върнато в Украйна, а не на местните музеи в Крим. Руското министерство на културата определи решението като сериозно нарушение на международните норми за закрила на културното наследство.
Въпросната археологическа находка, която датира от 4 век преди Христа и се състои основно от златни предмети, е предоставена за експозиция в Амстердам месец преди анексирането на Крим от Русия. Затова и статутът на съкровището предизвика остър обществен диспут.

Светлана Фоменко – заместник-министър на културата на Украйна:

„Крим е част от Украйна. Само нашите властти могат да решат точно на кой музей ще върнат съкровището. Крим е окупиран от Руската федерация и не можем да стигнем там, за да защитим културното наследство на Крим.”

Според постановлението на съда в Амстердам, Кримското съкровище принадлежи на Украйна, защото „автономна република Крим не е суверенна държава”.

Валентина Мордвинцева – представител на кримските музеи:

„Мисля, че е несправедливо да изпращат съкровището другаде, а не в Крим. Това ще предизвика повече проблеми в бъдеще.”

Въпреки апела на кримската страна, според холандското правосъдие обектът се счита наследство на Киев, тъй като по време на престацията е собственост на украинската държава.

Най-ново

Единична публикация

Избрани