Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна eвакуацията на цивилните от Алепо

[post-views]
Боевете в Алепо продължават

alepo-siriq

В Сирия започна евакуацията на цивилното население от източните части на град Алепо. Операцията трябваше да започне още в сряда, но беше отложена, заради подновените военните действия в града.
Първите конвои напуснали Алепо бяха съставени предимно от линейки, които извозиха болни и ранени хора. В операцията по евакуирането участват доброволци от Червения кръст и Червения полумесец.
Приоритет на спасителни екипи остават, жените, децата възрастните хора и болните.
Сред първата група напуснала Алепо бяха и десетки бунтовници със семействата им, които се изтеглиха и от последните, анклави в източно Алепо под техен контрол.
Руското министерство на отбраната обяви, че е обезопасили коридорите за напускането на града и, че руския войници ще гарантират сигурност на хората.
Операцията е координира с евакуацията на цивилни и войници от сирийската армия от районите обсадени от антиправителствените сили.Все още няма ясното колко време ще продължи операцията, като според последните данни на ООН, над 50 хиляди  души, искат да напуснат града.
С евакуацията официално приключва и битката за контрол над Алепо, след като и последните гнезда на съпротива бяха елиминирани.
Победата на сирийската армия над бунтовниците е първия и най-голям успех за режима в Дамакс от началото на гражданската война в Сирия, която навлиза в шестата си година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани