Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Избраният за президент Румен Радев: Лоялни членове на НАТО и ЕС, без вражда с Русия

[post-views]
Избраният за президент Румен Радев: Лоялни членове на  НАТО и ЕС, без вражда с Русия

2-prezident„Заедно с Илияна Йотова защитавахме ясна позиция: България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз. В историческо и културно отношение България винаги е била европейска. Тя е избрала стабилен и траен път на проевропейско развитие и ние няма да се отклоняваме от него. В това не трябва да има никакво съмнение. Искаме да се утвърдим като по-надежден партньор в НАТО. Това обаче не означава, че България трябва да е враг на Русия, с която ни свързват значителни икономически интереси.“
Това е позицията на избрания за президент Румен Радев, изразена в дадено от него интервю за авторитетния френски вестник „Монд“. Тя е в отговор на коментар, че избирането му е породило тревоги заради проруските му позиции и в отговор на въпрос, какво ще се промени в отношенията на България с ЕС и НАТО. Според Радев в предизборната кампания са били правени опити той да бъде дискредитиран.
На въпрос, защо подкрепя отмяната на наложените на Русия санкции новоизбраният президент отговаря, че санкциите не решават проблема. „Те вредят на Русия, но и на ЕС. За силни икономики това може и да не е проблем, но за крехка икономика като тази на България това е проблем. Това се отразява пряко на земеделието. Български фирми бяха закрити, работни места бяха съкратени“, коментира той за „Монд“, цитиран от БТА.
В отговор на въпрос за Крим Радев заявява, че „анексирането му е нарушение на нормите на международното право“. „Позволете ми обаче да припомня в тази връзка думите на бившия президент на Франция Валери Жискар д'Естен, който отбеляза, че Крим е бил руски както от историческа, така и от културна гледна точка и че съдбата му трябва да се реши от неговото население. Не бива да се подценяват опитът и мнението на този политик“, отбелязва Радев. Факт е, че бе извършено нарушение на международните правила. Реалността обаче е, че над Крим се развява руското знаме. Решение следва да се търси въз основа на тези два реални факта“, посочва Радев. „Европейските страни трябва да вземат прагматично решение, защото не можем да живеем на един разделен континент, тъй като Русия е част от Европа. Не мисля, че ще можем да водим ефективна борба срещу ислямисткия тероризъм, без да обединим усилията си с тези на Русия“, подчертава новоизбраният български президент. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани