Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Два инцидента в Анкара през нощта – убиха руския посланик, стреляха и по посолството на САЩ

[post-views]
Два инцидента в Анкара през нощта – убиха руския посланик, стреляха и по посолството на САЩ

turcia policia

Москва и Анкара обявиха, че ще разследват заедно покушението срещу руския посланик в Турция. В понеделник Андрей Карлов беше убит, но засега няма индикации за влошаване на отношенията между двете столици. По-късно и втори инцидент разтърси Анкара – мъж стреля срещу американското посолство. Към момента няма информация двете атаки да са свързани.
Руският посланик в Турция Андрей Карлов беше убит от бивш полицай като протест срещу намесата на Русия в Сирия. Дипломатът е откривал изложба и е бил без охрана. По време на нападението стрелецът е крещял „Не забравяйте Алепо. Не забравяйте Сирия. Аллах е велик”. След по-малко от час той е ликвидиран от службите за сигурност. Към момента няма данни извършителят да е свързан с някоя терористична групировка, но и не е изяснено дали акцията е единична. Една от хипотезите приписва атентата на гюленистите, а турската полиция вече е задържала 7 души, заподозрени в съучастие.
Инцидентът се случи ден след масови протести в Турция срещу руската подкрепа за сирийския президент Башар Асад и в навечерието на тристранна среща между външните министри на Русия, Турция и Иран за постигане на примирие в Алепо.
Международната общност заклейми показното убийство. В Русия определиха убийството като терористичен акт. В телефонен разговор Владимир Путин и Реджеп Таип Ердоган са се съгласили, че инцидентът е опит за провокация.

Владимир Путин – президент на Русия:

„Извършеното престъпление без съмнение е провокация, целяща да увреди отношенията между Русия и Турция, както и мирния процес в Сирия, който е активно насърчаван от Русия, Турция, Иран и други държави, които имат интерес конфликтът да бъде решен. Има един единствен отговор на това – да засилим борбата срещу терора, по по-директен начин.”

Руският президент вече е разпоредил засилване на мерките за сигурност, а турският му колега се обърна към провокаторите и заяви, че няма да успеят с обтягането на руско-турските отношения.

Реджеп Таип Ердоган – президент на Турция:

„След индицента, по време на разговор с господин Путин и двамата се съгласихме, че това несъмнено е опит за провокация. Руснаците считат, че ще е по-ефективно да проведем съвместно разследване и от наша страна няма проблем техни разследващи да се присъединят към нашите по случая.”

0000326138-article2

По-рано през деня външният министър Сергей Лавров обяви, че екип от 18 души вече е пристигнал в Анкара, за да разследва убийството, а тялото на руския дипломат ще бъде незабавно транспортирано в Москва.
В ранните часове на вторник сутринта мъж стреля и по американското посолството в Анкара. Няма данни за пострадали, а местната полиция вече е задържала стрелеца. През целия ден посолството и двете консулства на САЩ на турска територия ще останат затворени.

Най-ново

Единична публикация

Избрани