Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Под сянката на терора – Атентатите в Европа

[post-views]
Под сянката на терора – Атентатите в Европа

Засилва ли се заплахата от терор в Стария континент. Изминалата година дава отговор на този въпрос.
За Европа 2016 година премина под сянката на терора. За последните 12 месеца Старият континент стана жертва на няколко големи и кървави нападания. Последното беше в понеделник в Берлин.

22-ри март

ap_390125419426_custom-a5a9929281428913ffd143fa6e0206467e6bcb32-s900-c85В края на март в Брюксел при двойно нападение загинаха 31 души и повече от 270 бяха ранени. На 22 март симпатизанти на джихадиското движение ИДИЛ атакуваха международното летищe  „Завентем” в белгийската столица. На фона на хаоса и суматохата трета бомба избухна в района на метростанция „Малбек”. Там са разположени всички официални сгради на ЕС.
Атентатът в Сърцето на Европа стана броени месеци след кървавата баня в Париж и в последствие се оказа, че хората и зад двете нападения са членове на една и съща клетка.
Драматичните събития в Брюксел поставиха под въпрос способността на службите в Европа да противодействат на терористичните организации.

15-ти юли

%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-1Независимо от засилените мерки за сигурност в цяла Европа  в светлината на нападенията в Париж и Брюксел на 17 юли – националният празник на Франция – Денят на Бастилията, беше помрачен от поредната варварски акт.
84 души загубиха живота и десетки други бяха ранени при поредното терористично нападение, този път във френския курортен град Ница.
Тогава 31-годишен мъж започна да гази хората, събрали се на морската улица „Английската алея”, за да се полюбуват на празничната заря.
Атаката отново повдигна въпроса до колко са адекватни мерките за сигурност.
Оказа, че нападателят е с богато криминално минало, и да провеждането на атаката не е бил включен в списъците с предполагаеми екстремисти на територията на Франция.

25-ти юли

Преди последната атака в Берлин, Германия също на няколко пъти стана жертва на нападения с терористичен характер. В края на юли сирийски бежанец, заклел се във вярност на ИДИЛ, рани 15 души, след като се самовзриви пред концертна зала в малкото провинциално градче Ансбах. Атентатът дойде на фона на няколко нападения в страната – от масовата стрелба пред мол в Мюнхен, до атака с нож от афганистански бежанец в Щутгард.
Дали по ирония на съдбата или не само преди седмица германските властите арестуваха 12-годишно дете, което се опита да извърши два атентата и то на коледен базар.

26-ти юли

terroristНезависимо от засилените мерки за сигурност и въведеното извънредно положение терористичните нападения, макар и по-малки по размери продължиха. По-малко от месец след атаката в Ница, две момчета, поставени под наблюдение заради ислямистките си възгледи, нападнаха църквата в Сент Етиен дю Рувре – предградие на Руан.
Експерти предупреждават, че сянката на терора ще остане надвиснала на Европа и през следващата година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани