Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Терор в Берлин – властите разглеждат случая като „терористично нападение”

[post-views]
Терор в Берлин – властите разглеждат случая като „терористично нападение”

berlin

Германските власти обявиха, че вече разглеждат нападението от късно снощи в Берлин, като терористична атаката. 12 души бяха убити и 48 ранени, след като камион се вряза в коледен базар в центъра на Берлин. Все още няма яснота за мотивите. До този момент е потвърдено, че нападателят е бежанец, пристигнал в страната в началото на годината.
Предполагаемото терористично нападение беше извършено в района  коледен пазар на площад „Брайтшайдплац”, близо до Мемориалната черква и „Курфюрстендам”.
Малко след атаката полицията успя да задържи шофьора. По все още не потвърдена информация мъжът, който остава в ареста, е 23- годишен пакистански бежанец, познат на полицията.
Междувременно германските следователи разплетоха мистерията около самия камион, след като стана ясно, че е полски регистрационен номер. Според следствието нападателят преди да открадне камиона от строителна площадка в града, е убил шофьора му, също полски гражданин. Тялото му поляка беше открито до шофьорската седалка. Случилото се късно снощи в Берлин шокира Германия и целия свят. Очевидци разказват за преживеният ужас от фатална нощ.

„Видях как камионът се врязва в хората и ги гази. Малко след като спря, от него излезе мъж, който побягна на някъде. После чух стрелба, и минути по-късно полиция отцепи района.”

Този мъж е англичанин и разказва, че се е разминал на косъм.

„Малко след като решихме да си тръгнем, покрай нас мина голям камион. Мина на косъм от мен и моята приятелка. Имам чувството, че беше на три метра от мен и около пет метра от моята приятелка. Камионът дойде през входа на пазара, буквално смаза огражданията и се вряза в хората около щандовете.

Германската полиция е претърсила хангар на международното летище  Темпелхоф в Берлин. Не се съобщава повече информация.
Атаката става на фона на повишените мерки за сигурност не само в Германия, но и в цяла Европа, след като няколко разузнавателни служби предупредиха, че джихадистски организации като ИДИЛ готвят терористични атаки в Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани