Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вече шести ден отровен облак мори Пекин

[post-views]
Вече шести ден отровен облак мори Пекин

pekinОгромен токсичен облак уврежда здравето на повече от 460 милиона души в Китай. В стотици селища в северната част на страната, включително в столицата Пекин, е обявен червен код за замърсяване на въздуха.
Вече шести ден гъста мъгла е обхванала китайския мегаполис. Ограничаване на въздушния и наземния транспорт, затваряне на училища и фабрики… вече никоя от мерките на властта не дава резултат, а мръсният въздух продължава да трови стотици милиони хора.

д-р Бертранд Швартландер – Световна здравна оранизация:

„Ясно е, че правителството вече не се опитва да крие случващото се. Целият свят говори за замърсяването. Премиерът обяви война и влага много, за да подобри качеството на въздуха. Но това са последици от дейността на цяло едно поколение… на бързото развитие, без мисъл за околната среда.”

Дори драконовските мерки не успяват да понижат нивото на дребни частици във въздуха. Стойностите им превишават допустимите норми повече от 20 пъти.

„Толкова много частици ме притесняват. Когато бях дете, облаците бяха облаци, а не замърсяване.”

„Смятам, че мерките са недостатъчни. Не може да затваряш фабрики и да ограничаваш трафика само при червен код. Трябва да се промени структурата на развитието.”

Изключителното икономическо развитие, което превърна Китай във фабриката на планетата, вече има ужасяващи последици за здравето на хората. Броят на респираторните заболявания  сред китайците рязко се е увеличил, а към днешна дата ракът на белите дробове е на първо място в списъка с причините за смъртността на населението.

Най-ново

Единична публикация

Избрани