Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конспиратор или вълк-единак е убиецът на руския посланик в Анкара?

[post-views]
Конспиратор или вълк-единак е убиецът на руския посланик в Анкара?

ubiec poslanik

Турски  и руски следователи работят заедно по разследването на убийството на руския посланик в Анкара. Основният въпрос е дали показният разстрел на Андрей Карлов е единичен акт или е част от по-широка конспирация.
Без да има конкретни доказателства, получени при разследването, властта в Анкара вижда връзка между убиеца на руския дипломат и ислямисткия духовник Фетуллах Гюлен, който отдавна се е превърнал в „черна овца” за турския президент Реджеп Таип Ердоган. Преди този инцидент, духовникът е обвиняван и че води кампания за дестабилизация на страната, включително опит за преврат.

Алп Асландоган – говорител на Фетуллах Гюлен:

„Това е отчаян опит на турското правителство да отвлече вниманието от очевидните пропуски в сигурността. Имайки предвид руско-турските отношения и кризата в Сирия, мерките за сигурност е трябвало да бъдат повишени. Властите просто искат да отклонят вниманието ни.”

Освен хипотезата, че стрелецът е гюленист, спрямо поведението му по време на покушението, експерти предполагат известна степен на радикализация в идеологията му и принадлежност към терористична групировка. Продължава разследването по случая, а руската и турската страна препотвърдиха заявленията си, че инцидентът няма да повлияе негативно на отношенията им.

Най-ново

Единична публикация

Избрани