Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВТК с празнична програма за дните по Коледа и Нова година

[post-views]
ВТК с празнична програма за дните по Коледа и Нова година

ВТК подготви за своите зрители филмова програма, която предлага коледно и новогодишно настроение, наслада от шедьоври на филмовата класика и филми с военна тематика.

chaplin-charlieОще от 20 декември започва Понарамата на филми на Чарли Чаплин. Подредили сме ги в хронологичен ред. Началото е ХЛАПЕТО от далечната 1921 г. Това  е първият филм, който съчетава комедия и драма. Както казва един от началните надписи: „Филм с усмивка, а може би сълза…“ Най-известен момент от филма е отчаяното преследване на скитника по покривите от агентите на социалните служби, които отвеждат детето.

Следва го ТРЕСКА ЗА ЗЛАТО, трагикомедия, произведена през 1925 г. Тази лента остава в историята на киното с едни от най-запомнящите се моменти: сцената с гладните златотърсачи, които ядат сварена обувка; опитите на един от авантюристите да изяде Скитника, представяйки си че е голямо пиле; надвисналата над пропастта кабина и емблематичния за кариерата на Чаплин „танц на хлебчетата“. Знаменитият актьор казва, че това е „филмът, с който искам да бъда запомнен“.

На 22 декември ще излъчим ЦИРКЪТ от 1928 г. На първата церемония по раздаване на наградите „Оскар” Чаплин е удостоен със специален приз за „многостранен гений при написването, актьорската игра, режисирането и продуцирането на „Циркът””.

На 23 декември ще покажем СВЕТЛИНИТЕ НА ГРАДА. Това е  ням филм от 1931.  Той е  е завършен след появата и масовото разпространение на озвучените филми, но въпреки това има голям финансов успех.

Панорамата ще продължи и през седмицата от 27 до 30 декември. Започваме с МОДЕРНИ ВРЕМЕНА /1936 г./, чието дейъствие се развива през 30-те години на 20 век, по време на Голямата депресия.   

На 28 декември можете да гледате ВЕЛИКИЯТ ДИКТАТОР /1940 г./. Това е най-успешният в търговско отношение филм на Чаплин и първият му напълно озвучен филм. Той излиза десетилетие след появата на озвученото кино – по това време Чаплин е последният известен режисьор в Холивуд, който продължава да прави неми филми.

„Великият диктатор“ е сред основните заглавия на 13-та церемония по връчване на наградите „Оскар“ с номинации за награда в 5 категории, включително за „Най-добър филм“. През 1997 г. филмът е включен в списъка на културното наследство за опазване в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ.

Следва СВЕТЛИНИТЕ НА РАМПАТА, трагикомедия от1952 г.

В центъра на сюжета е известен в миналото възрастен комик, който в края на филма се завръща успешно на сцената, но умира. Главните роли се изпълняват от Чаплин и Клер Блум, като епизодична роля има и Бъстър Китън.

При излизането на филма на Чаплин е забранено да посещава Съединените щати и той не е показван в много части на страната. По тази причина е включен в програмата на наградите „Оскар“ през 1973 година и получава наградата за оригинална музика.

На 30 декември  ще покажем ЕДИН КРАЛ В НЮ ЙОРК, комедия от 1957 г.

Бягайки от победилата революция в собствената му страна, европейски монарх търси убежище в Ню Йорк. Корумпираният му премиер обаче го е зарязал без пукнат грош. За да свърже двата края кралят е принуден да приема участия в телевизионни реклами.
„Един крал в Ню Йорк“ е най- бунтарският ми филм. Отказвам да бъда част от тази умираща цивилизация. В моя филм не нападам Съединените щати, а едно нищожно малцинство, което твори зло… Моят филм не може да причини и най-малка вреда на Америка. Напротив – той може да направи добра услуга“ – Чарлс Чаплин.

a-christmas-snow-images-7384b2c7-080c-48a6-bcba-e261aef967dЗа коледното настроение ще се погрижат комедиите  „Коледен сняг” /САЩ/, „Една различна Коледа” на режисьора Том Маклафлин, „Зона Замфирова” /Сърбия/, „Особености на националния риболов” /Русия/, „Лудостта на величията” и „Големият ресторант” с великия Луи дьо Финес.

За новогодишните празници сме избрали за вас  копродукцията  ТРОЕН АГЕНТ  на  режисьора Ерик Ромер,с участието на Катерина Дидаскалоу, Серж Ренко, Сирил Клер, Григори Мануков, Димитри Рафалски , Наталия Кругли, Аманда Манглет и др., филимет КАПИТАЛ и КОНЦЕРТЪТ, както и филмовата класика ДВАМА МЪЖЕ В ГРАДА с  участието на Жан Габен, Ален Делон, Жерар Депардийо и др.

boforОбещахме да наблегнем и на филми с военна тематика. Прелагаме Ви екшъна  „БОФОР”, носител на множество награди и номинации: Оскар ’08 – Номинация за най-добър чуждоезичен филм; Берлин ’07 – Най-добър режисьор и номинация за „Златна мечка”; Израелска филмова академия ’07 – 4 награди, включително за най-добър оператор, и 6 номинации, включително за най-добър филм и режисьор; Банкок ’07 – Номинация за най-добър филм. Недалеч от старата крепост на моряците Бофор се намира военна база на израелската армия, която носи същото име. Тя съществува от началото на войната с Ливан през 1982 г.  Израелската армия се изтегля от Ливан и напуска базата си. Вечерта на 24 май планирана мощна експлозия разрушава Бофор и ознаменува края на 18-те години израелска окупация. Филмът разказва историята на 22-годишния командир на Бофор Лираз Либерти и неговите войници през последните месеци преди оттеглянето им от крепостта. Режисьорът се интересува не от войната, а от напускането на окупираната страна. Военната база все още е подложена на обстрел от вражеските сили, а Лираз трябва да подготви взривяването ù. Това ще унищожи и смисъла на всичко, което приятелите му са се опитали да защитят с цената на живота си.

Военната драма ТИХАТА ПЛАНИНА е вълнуваща любовна история в самото начало на Първата световна война, започнала с военните действия на Италия и Австро-Унгария през 1915 година.

Двете части на СЛЪНЧЕВ УДАР на режисьора Никита Михалков ще излъчим в новогодишната нощ.  Никита Михалков предлага на почитателите на киното една завладяваща история, в която умело ги води – от смях до сълзи, от лекота до напрегнат драматизъм, показани чрез плеяда колоритни персонажи, рисувайки приказен и великолепен портрет на Русия в дните преди упадъка й. Филм, поклон пред традицията на „Гепардът”  на Лукино Висконти,   но и пред един от класиците на световното кино – режисьорът Сергей Айзенщайн. „Слънчев удар” е пленителен поетичен киноразказ, една проникновена метафора на живота, любовта, на светлината, но и на мрака, на самотата, на безсмислената жестокост…

Искрено се надяваме, че подбраните филми ще Ви предложат истински празнично настроение и ще защитят славата ни на телевизионен канал с прекрасна филмова програма.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found