Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН: Трафикът на хора се разраствa, жертвите са предимно жени

[post-views]
Съветът за сигурност на ООН е длъжен да не оставя действията на Иран без отговор, каза представител на САЩ

OONБроят на жертвите на трафик на хора се е увеличил през отминаващата 2016 г. Последният доклад на ООН по темата посочва стряскаща тенденция спрямо цифрите от последните години. Около ¾ от от жертвите в световен мащаб са жени, немалка част от които непълнолетни.
Жертвите са основно бежанци, пристигащи от горещи точки на конфликти, каквито са Сирия и Ирак. Трафикираните стават жертва на изнудване, измъчване, робство, сексуална експлоатация или са принуждавани да станат донори на органи, а мафиоти трупат милоиони на техен гръб. Това посочва Глобалният доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността относно трафика на хора за 2016 г.

Кристина Кангаспунта – отговорник за Глобалния доклад относно трафика на хора:

„Жените са основно жертва на сексуална експлоатация. 72% от жените са насилвани, а 20% от останалите са принудини да работят на черно.”

Ислямисткият екстремизъм е допринесъл за увеличавне на трафика. Множество етнически групи стават жертва на насилие, но общността на язидите в Ирак се превърна в символ на проблема.

Надя Мурад – активист за правата на язидите, носител на Награда „Сахаров” 2016 г.

„Основен елемент на геноцида на ИДИЛ срещу язидите е системното превръщане на жени и деца в роби. Повече от 6 хиляди души бяха поробени и превърнати във вещи от системата за насилие, според която бойците на ИДИЛ се отнасят с жените като стока, която е на тяхно разположение.”

ООН уточнява, че потокът на трафика не е само от страните, където има война, а има глобално измерение. България е на едно от челните места по произход на жертвите на трафик в Европа, като пътят им е основно на запад. В действие е Национален план за противодействие на трафика, според който има известно увеличаване на разкриваемостта на това престъпление. Цифрите в страната потвърждават глобалните тенденции – жертви стават предимно жени и момичета. Целеви групи на превантивно действие са младежите и етническите малцинства.

Най-ново

Единична публикация

Избрани