Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Плевнелиев: Историята не бива да се подменя

[post-views]
Президентът Плевнелиев: Историята  не бива да се подменя

2-goriani-prezidentКомунистическият режим и неговите наследници направиха всичко възможно да подменят историята и да я заличат, но ние никога не бива да забравяме, че свободата не ни е дар, че за нея са се пожертвали хиляди хора. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи посмъртно орден „За гражданска заслуга“ – първа степен на тридесет участници в Горянското движение.
Наследници на борилите се за демократичните устои на страната приеха отличията, връчени в знак на благодарност за изключителни заслуги и усилия за защита на човешките права и свободи и за съпротива срещу тоталитарния режим. Държавният глава напомни, че и новите поколения дължат почит и памет на 10 000 българи горяни. Българите не само оказват съпротива, но всъщност са първите, които се вдигат на бунт срещу зверствата на тоталитарния режим, категоричен беше Росен Плевнелиев.
Държавният глава връчи Почетен знак на президента на Отец Паоло Кортези – католически свещеник, чиято кауза е бившият концлагер на остров Персин да се превърне в Мемориален парк на жертвите на жестоките репресии на тоталитарния режим. Президентът напомни, че България е единствената европейска страна, която няма подобен мемориален комплекс за жертвите на тоталитаризма. Той изрази готовността за сътрудничество от страна на  президентската институция за изграждането на Мемориалния парк. „Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна се случва пред очите ни. 
Наша е отговорността да разровим праха на миналото, за да потърсим истината, каза Росен Плевнелиев. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани