Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Турция започна първото дело свързано с юлския опит за преврат

[post-views]
Ердоган пропуска срещата за климата в Глазгоу заради спор за сигурността с Великобритания

erdoganВ Турция започна първия съдебен процес за опита за преврат от това лято, при който загинаха 270 души. 29 офицери от полицията бяха изправени пред съда в Истанбул. Те са обвинени в съучастничество с превратаджиите.
Прокуратурата поиска доживотни присъди за 29-те офицери. Те  са обвинени, че са съдействали на опита за преврат, като не са изпълнявали задълженията си.
Процесът се гледа на закрити врати и затова не е ясно дали подсъдимите са се признали за виновни или невинни.
Независимо от медийното затъмнение, този адвокат на част от загиналите, коментира започналия процес.

Орхан Чагри Бекар –адвокат:

„Всеки един замесен в опита за преврат трябва да получи справедлив процес. Тези, които няма доказана вина, трябва да бъдат разделени,а тези които бъдат признати за виновни да получат най-тежкото наказание, за тяхното предателство срещу родината.”

Десетки цивилни и военни загинаха при драматичните събития от 15 юли тази година. Други над 2500 души бяха ранени.
В отговор на пуча турското правителство започна безпрецедентна чистка в държавата. Над 100 души, сред които военни, полицаи, съдии, учители, академици журналисти и държавни служители бяга уволнени.
Други 40 хиляди души ги очаква съдебен процес. За може да се разгледат делата на всички заподозрени, турските власти започнаха да изграждат полеви съдилища.
За Анкара организатор на опит за преврата е живеещия в доброволно изгнание в САЩ мюсюлмански свещеник Фетуллах Гюлен. Бившият съюзник на Ердоган категорично отрича да е свързан със събитията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани