Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
„Полицай на годината – 2016“

И тази година служителите на закона и реда бяха на бойните си постове. На границата, където не стихва потокът от мигранти. На улицата, за да пазят гражданите от бандити и размирици. В лагера в Харманли, когато там внезапно стана много „горещо“. И на „невидимия фронт“, където се громят наркомафията, контрабандата, крупните финансови измами. За това най-добрите от тях бяха отличени с различни степени на традиционната награда „Полицай на годината“.  

15-policaiГолямата индивидуална награда „Полицай на годината 2016-а“ се връчва на гл. инспектор Калин Литов – началник на сектор „Контрабанда“ към Шести отдел на „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ при ГДБОП – МВР. През тази година служителите на сектора, ръководени от гл. инспектор Литов, работиха активно по предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране на престъпления против митническия режим както на територията на България, така и в страни от Европейския съюз. 
Секторът е реализарал 10 операции  у нас, при които са задържани 20 лица. Иззети са 23 милиона и 660 хиляди къса контрабандни цигари, 17 тона тютюн, 522 литра алкохол без платен акциз. 
Първи подгласник при индивидуалните награди „Полицай на годината“ е младши инспектор Ивелин Лазаров –  младши контрольор в група „Охранителна полиция“ при Районното управление, Тутракан. Той участва в разкриването на четири опита за даване на подкуп. Благодарение на неговата работа бяха образувани 4 досъдебни производства за шофиране с алкохол, 5 досъдебни производства срещу неправоспособни водачи и 3 срещу шофьори, управлявали под въздействието на упойващи вещества. Втора награда при индивидуалните награди е за главен инспектор Мариян Лонгинов – началник на сектор „Криминална полиция“ при РУ- Горна Оряховица.  Благодарение на проведената активна оперативна работа лично той придобива информация, която съществено допринася за разкриването на престъпни групи, занимавали се с телефонни измами. Третата индивидуална награда получава инспектор Иван Иванов –  разузнавач  IV степен, група „Престъпления против личността и собствеността“ при сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР – Стара Загора. Неговият конкретен принос е в разкриването на извършителите на няколко пътно-транспортни произшествия със смъртни случаи и тежко пострадали хора.Инспектор Иванов пряко участва и в установяването и задържането на извършители на телефонни измами и домови кражби на територията на Стара Загора. 
КОЛЕКТИВНИТЕ НАГРАДИ
Голямата колективна награда „Полицай на годината 2016-а“ е за Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Близо 120 кг хероин, над 33 кг кокаин, почти 215 кг амфетамин, 163 кг екстази – това е само част от откритото и иззето количество наркотични вещества при реализирани операции на отдел „Наркотици“ . През изминалата година те неутрализираха 15 организирани престъпни групи и задържаха 110 български и чужди граждани. Отдел „Контратероризъм“ успя да неутрализира дейността на множество организирани престъпни групи.  На 18 ноември, при задържането на 13-членна престъпна група, бяха намерени и иззети 50 картечни пистолета „Узи“ със заличени номера, 7 пистолета „Глок“, 2 пистолета „Валтер“, пистолети „ЧЗ“, „Макаров“, „Скорпион“. На шест от задържаните лица са повдигнати обвинения. 
Служителите на отдел „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ са неутрализирали 16 престъпни групи. При 25 техни реализации са задържани 65 души, като на 34 от тях са повдигнати обвинения. 
Първи подгласник сред колективите са служителите от сектор „Специализирани полицейски операции“ при СДВР . Това е групата, която трябва да действа бързо и максимално прецизно. Досега отрядът няма неизпълнена мисия. 
Втора колективна награда „Полицай на годината“ се присъжда на служителите от Дирекция „Жандармерия“. Служителите  бяха ангажирани с охраната на всички масови мероприятия – и организирани, и спонтанни, преодоляха редица изпитания и доказаха своя професионализъм. Едно от трудните изпитания, в което те показаха на какво са способни, бе инцидентът, възникнал в Регистрационно-приемателния център в Харманли. Те  бяха и редом до своите колеги от „Гранична полиция“ –  между 70 и 100 служители на дирекцията се включиха в охраната на границата ни с Турция през тази година.
Трети подгласник е колективът на Гранично полицейско управление-Средец към Регионална дирекция „Гранична полиция- Елхово“. Независимо от основния им ангажимент за противодействие на незаконната миграция те доказаха своя професионализъм в операция, при която задържаха  близо 50 кг хероин на зелена граница. 
СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА ГРАЖДАНСКИ ПРИНОС 
Първата награда за Граждански принос получава 9-годишият Дамян Лазаров от Тутракан. В сутрешните часове на 17 юли Дамян излиза да играе и намира портмоне с около 2 000 лева и лични документи. Без да се колебае, той подава сигнал за намереното. Само преди две седмици, Дамян намира и портмоне с лични документи. Момчето вижда адреса на собственичката от личната карта и лично й носи изгубеното на собственика. 
Втората награда за граждански принос е за двама младежи от Бургас. Това са 19-годишният Александър Пеев и 22-годишният Радостин Богданов. Те върнаха радостта в очите на 54-годишна жена от София и задържаха опасен рецидивист. Всичко се случва на 21 октомври в ресторант на хотел в Бургас, когато непознат издърпва раницата на жената и побягва. На виковете й се отзовават двамата младежи, които след кратко преследване застигат и задържат крадеца  до идването на полицията. 

 

Министър Румяна Бъчварова:Благодаря за усърдието, професионализма и смелостта ви!

Благодаря за усърдието, професионализма и смелостта ви! Гордеем се с вас! Вие сте пример за колегите и семействата си. С тези думи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова се обърна към наградените по време на церемонията „Полицай на година 2016“. Благодарим им за това, че дадоха повод да се гордеем с тях и надявам се, българските граждани да се гордеят със своята полиция. Това е изключително важно, защото тази част от работата на МВР обикновено остава недостатъчно осветена. Разчитам, че ще имаме все повече случаи, които ще убеждават гражданите, че могат да разчитат на служителите на МВР. Тя посочи, че постигнатите резултати доказват, че МВР работи много по-добре и изрази надежда, че много скоро тези резултати ще променят и отношението към министерството.
Не мога да не спомена и Хитрино, и Харманли, и да поздравя служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на дирекция „Жандармерия“, както и  многото други полицейски служители, които проявиха изключителна смелост и себеотрицание, допълни Бъчварова. Това, което направиха, надхвърля нивото на компетентност на техните задължения и преминава в един пласт на човечност и саможертва –  такава, каквато очакваме от служителите на МВР, каза още тя. В словото си към служителите министърът на вътрешните работи поздрави граничните полицаи. През последната година те понасят една много голяма тежест,  дължим им благодарност, за това, което правят. Техните усилия са видни и се оценяват високо от европейските ни партньори, допълни Бъчварова.

Най-ново

Единична публикация

Избрани