Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ експулсира руски дипломати – в отговор Русия обяви, че няма да гони никого

[post-views]
Ядреното сътрудничество между САЩ и Русия удари дъното

usa-russia-obama-putin

Русия няма да гони американски дипломати, като контра мярка на последните санкции на САЩ срещу Москва. Това реши руският президент Владимир Путин, ден след като американският му колега Барак Обама подписа указа за нови наказателни мерки и експулсирането на 35 руски дипломати от страната.
В изявлението на руския президент, разпространено от пресслужбата на Кремъл, се казва, че докато Русия има право на ответни мерки, няма да се принизява до нивото на цитирам „кухненската“ и безотговорната дипломация.Ще предприемем по нататъшни мерки за възстановяване на руско-американските отношения, изхождайки от политиката, която ще провежда администрацията на президента Доналд Тръмп, се казва още в изявлението.
Наложените от САЩ наказателни мерките срещу Русия са част от обещания твърд отговор от президент Барак Обама по обвиненията, че Москва стои зад кибератаките срещу американски институции и партийни структури, които са повлияли на президентските избори миналия месец.
Русия определя твърденията като безпочвени.
Освен експулсирането на дипломати мерките на Обама включват затварянето на два руски обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, които според американските служби се използват за събирането на разузнавателна информация. Със санкции са наказани шест физически лица и пет институции, сред които Руското военно разузнаване и Федералната служба за сигурност, която е наследник на съветското КГБ.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани