Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френският президент Франсоа Оланд: 2017 ще е година на победи над тероризма

[post-views]

OLANDФренският президент Франсоа Оланд посети Багдад и Мосул, за да изрази подкрепата си за офанзивата срещу ИДИЛ. Той заяви, че ключът към предотвратяване на тероризма във Франция е именно борбата срещу джихадистите в Ирак.
Докато френският президент Франсоа Оланд се среща с иракския си колега Фуад Масум и с премиера Хайдер ал Абади, самоубийствен атентат отне живота на най-малко 32 души в Багдад. Франция е един от главните поддръжници на кюрдските сили във войната срещу ИДИЛ. Страната участва в ударите срещу терористичната групировка с 14 изтребителя и с около 500 военни съветници в Ирак.

Франсоа Оланд – президент на Франция:

„Ние имаме общ враг – това са тероризмът, ИДИЛ, фундаментализмът. Този враг трябва да бъдат преследван на местата, където съществува – в Ирак, Сирия. Но освен това трябва да разберем връзките между тези терористични групи и отделните личности, които са манипулирани и организират атаки в различни страни.”

Най-малко 60 френски граждани се бият на страната на ИДИЛ в Мосул, a  още стотици в Сирия. Оланд прогнозира, че 2017-та ще бъде „година на победи над тероризма, но докато халифата изглежда обречен, ИДИЛ ще може да всява хаос, атакувайки по-меки цели.” Президентът посети и френските военни, които заедно с кюрдите-пешмерги воюват срещу джихадистите. Той обеща и Франция да предостави 38 тона хуманитарна помощ в района.

Най-ново

Единична публикация

Избрани