Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Готовност за връхлитащата зима

[post-views]
Тежка остава зимната обстановка в Смолян – задръствания, свлачища и села без ток

2-zima-koliОт вчера по обед започна усилен снеговалеж, който синоптиците предвидиха като начало на усложняване на зимната обстановка, свързана с образуването на голяма снежна покривка и рязко застудяване, като и през деня температурите ще останат доста под нулата.
Кризисен щаб, ръководен от министър Румяна Бъчварова, е сформиран и работи във връзка с очакваното влошаване на времето. Най-сериозно се очаква да бъдат засегнати областите в Северна България. Има опасност от усложняване на обстановката и в някои области на Южна България, основно в Смолян и Пазарджик. 
От МВР предупредиха да не се тръгва на път в периода до неделя, освен ако това не е наложително. Министър Бъчварова допълни, че е разговаряно с МО, което е в готовност да се включи и да помогне в случай на нужда. Шефовете на мобилните оператори са декларирали, че всички техни станции са снабдени с резервни батерии и генератори на дизелово гориво и имат готовност за поддържане на комуникацията. В случай на необходимост те са в състояние да осигурят и връзка от сателит. Екипи на АПИ, ДАИ и МВР ще осъществяват контрол по трафика, основно на тежкотоварни автомобили. Електроразпределителните дружества са осигурили двойно повече екипи за отстраняване на евентуални повреди. Проблеми с доставките на газ също не се очакват, те са ритмични, а хранилището в Чирен разполага с достатъчни количества. Поради очакваното рязко застудяване и разрастващата се грипна епидемия училищата няма да отворят врати поне до понеделник. Заместник-здравният министър Ваньо Шарков съобщи, че за изключително спешни случаи има договор с ВВС и една частна летателна фирма и при нужда ще се използва летална техника.
В готовност са над 3000 снегопочистващи машини. Голяма част от първокласната мрежа и магистралите ще бъдат обработени веднага, за да не се натрупват преспи. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани