Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прокуратурата продължава „министерската серия“

[post-views]
Трайчо Трайков и Съби Събев в предизборен диспут със симпатизанти

traichoНа 28 декември 2016 г. Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката, икономиката и туризма за това, че в периода месец май 2011 г. – месец юни 2011 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър, в качеството си на орган, упражняващ правата на държавата, като акционер в капитала на „ЕВН България Електроразпределение“ АД, и като принципал на „Държавна консолидационна компания“ /ДКК/ ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и от това са последвали значителни щети за „ДКК“ ЕАД в размер на 20 829 200.00 лева. Това съобщиха в първия работен ден на новата година от държавното обвинение.
Трайков е дал съгласие продажбата на притежаваните от „ДКК“ ЕАД 51 612 акции от капитала на „ЕВН България Електроразпределение“ АД да се извърши от АПСК в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, приета с Решение от 11.06.2003 г. на Министерски съвет и одобрена с Решение на Народното събрание на 29.07.2003 г. Съгласно тази стратегия е следвало да бъде осъществена печеливша продажба на остатъчния дял при повишаване показателите на дружеството и увеличаване на тяхната стойност. Деянието е умишлено, последвалата щета е в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. ал. З, вр. ал. 1 от НК, поясняват от прокуратурата. 
Оттам допълниха, че търсят и бившия финансов министър Симеон Дянков за връчване на обвинение. Преди да бъде обявен за общодържавно издирване, се оказа, че Дянков е влязъл във връзка с обвинителите и се е споразумял с наблюдаващия прокурор да се яви на разпит на 18 януари.    

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев  се яви в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура на бул. „Монтевидео“ 21 вчера в 15 ч. и ще се яви и днес в 10.30 ч. съгласно постановеното в призовките от следствието. Призовките за явяването му бяха връчени ден преди новогодишните празници, съобщиха от МО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани