Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Специализирани екипи от Българската армия продължават да помагат на населението в тежките зимни условия (обновена)

[post-views]

snqg armyqСпециализирани екипи от Военноморските и Военновъздушните сили и Сухопътните войски се включиха и днес, 11 януари 2017 г., в дейности по извличане на закъсали автомобили, разчистване на пътната инфраструктура, доставка на стоки от първа необходимост и в оказването на помощ на аварийните екипи за възстановяване на електрозахранването в областите Варна, Добрич, Ямбол и Плевен. 
След обилния снеговалеж през нощта на 10 срещу 11 януари в област Варна, специализиран екип от 7 военнослужещи от състава на военно формирование 34 410 – Варна, с високопроходим специализиран автомобил верижен булдозер БАТ – М и лек автомобил с повишена проходимост Мерцедес G клас проби път по маршрута с. Каменар – с. Куманово – с. Калиманци. Ръководител на екипа е подполковник Мирчо Добрев. Втора група от 9 военнослужещи от военно формирование 38 010 – Варна, с верижна бронирана машина МТЛБ, трактор К 700 А с гребло и лек автомобил с повишена проходимост УАЗ – 469 пробива път в община Долни Чифлик по маршрут с. Кривини – с. Солник – с. Бърдарево – с. Голица – с. Булаир. Ръководител на групата е капитан Велин Иванов. Военнослужещите оказват и съдействие на екипите за възстановяване на електрозахранването. 
В област Добрич военнослужещи с роторни снегорини и верижни машини от военни формирования 28 770 – Балчик и 36 780 – Шабла от състава на Военновъздушните сили оказват помощ за почистване на пътната мрежа от преспи и навявания, извличане на закъсали автомобили в общините Шабла и Балчик и доставка на стоки от първа необходимост.
Специализиран екип от военно формирование 52 590 – Ямбол (от състава на Втора механизирана бригада на Сухопътните войски) се включи в преодоляване на последствията от снеговалежа в област Ямбол. Във взаимодействие с органите на държавната и местната власт, формированието участва в операция по извличане на 4 бедстващи цивилни автомобили, „Фадрома” на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и МТЛБ на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) в пътния участък между селата Калчево и Саранско. Помощ при извличането на закъсали тежкотоварни и леки автомобили и разчистване на пътния участък оказват и 9 военнослужещи от състава на Сухопътните войски с две верижни машини МТЛБ. На 5 км от с. Калчево военнослужещите, с ръководител старши лейтенант Светозар Урумов, са освободили една „Фадрома” на АПИ, два автомобила и един трактор. На 8 км между селата Калчево и Саранско военнослужещите са извлекли от преспите два автомобила с четирима души в тях, които са престояли в преспите от полунощ до 15.00 часа днес. Хората са в добро физическо състояние. 
Модулно формирование за действие при зимни условия към Учебна авиационна група „Георги Бенковски” днес се включи в разчистването на 17 км път до село Пелишат и разклона за село Радишево в област Плевен. Под ръководството на капитан Владимир Сомлев с един роторен снегорин и специална техника се включиха редник Светлин Цанков и редник Стефан Добрев. И в момента военнослужещите се борят с преспите, които на места надвишават човешки ръст.

Източник: https://www.md.government.bg/ 

Най-ново

Виж още

Избрани