Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Моментът на истината” за Кипър – плах, но важен напредък по пътя към помирението

[post-views]

CYPRUSПлах, но важен напредък за постигането на окончателно споразумение за Кипър. Това е равносметката от втория ден на преговорите между президентите на гръцката и на турската част на разделения остров. Сред основните разглеждани теми са споделянето на властта, икономическите въпроси и отношенията с Европейския съюз.
По план двустранните преговори приключват в сряда и ако не бъдат удължени, в четвъртък започва дипломатическа конференция за съдбата на Кипър. Министър-председателите Алексис Ципрас и Бинали Йълдъръм декларираха съответните позиции на Атина и Анкара.

Алексис Ципрас – министър-председател на Гърция:

„Жизнеспосбно би било само решение, което отразява интересите и на гръцката, и на турската част от населението. Трябва ни валидно и работещо решение, което да преодолее страховете на кипърци.”

Бинали Йълдъръм – министър-председател на Турция:

„Трябва да се гарантира равноправно управление на острова. Само доверие между страните не е достатъчно. Преговорите трябва да доведат до окончателно и справедливо решение. ”

Предстоящата конференция в Женева е историческа възможност за потушаване на един от най-старите конфликти в Европа. Посредниците от Гърция, Турция и Великобритания, които са гаранти на независимостта на Кипър от 1960 г., се надяват да стигнат до преговори за гарантиране на сигурността на острова след помирението.

Най-ново

Виж още

Избрани