Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хиляди бежанци замръзват в палаткови лагери на Балканите

[post-views]
Хиляди бежанци замръзват в палаткови лагери на Балканите

bejanciСтуденото време в Европа продължава да взима жертви. Най-засегнати са бежанците. Според неправителствената организация „Лекари без граници” положението на Балканите е особено тежко. Хиляди хора едва оцеляват при минусовите температури и единственото им убежище са палатки и изоставени сгради.
Студената вълна, която обхвана Европа вече отне най-малко 50 човешки живота, основно в Полша и Румъния.
Повече от 7500 души са в леден капан в Сърбия и при температури от около -20 градуса живеят в пренаселени палаткови лагери.

„Дори в кошмарите си не съм виждал подобно място. Ситуацията е ужасяваща и е много студено. Всичко, което имам е тази палатка, в която спим трима души.”

В Гърция условията не са по-добри. Правозащитни организации обвиниха местните власти, че не са осигурили подходящите условия за пребиваване на бежанците, предвид температурите от -10 градуса в почти цялата страна. Много от мигрантите продължават да са в безизходица по гръцките острови. В столицата Атина, която също се събуди с дебела снежна покривка, хиляди бежанци излязоха на протест срещу нечовешките условия на живот.

„Някои имат малки деца и трябва да се стоплят. Прекалено студено е за нас. И затова излязохме да протестираме, за да ни дадат покрив.”

Междувременно се наблюдава спад на бежанския поток към Западна Европа. Германското министерство на вътрешните работи обяви, че броят на потърсилите убежище в страната през миналата година е намалял с 600 хиляди души в сравнение с предходната 2015 г. Министърът Томас де Мезиер обяви, че през 2016 г. молба за получаване на статут на бежанец са подали 280 хиляди души. Властите считат, че това е пряк ефект от затварянето на т.нар. Балкански маршрут.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани