Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Oт „можем” до „постигнахме го” – Барак Обама се сбогува с народа си

[post-views]

obama

Президентът на САЩ Барак Обама призова американците да се борят за демокрацията си, в емоционална реч на сбогуване. Той  избра Чикаго за трибуна на последното си официално обръщение към народа. Обама определи страната като по-сигурно и по-добро място отвсякога, осъди дискриминацията и призова хората да бъдат по-ангажирани в политиката.
Пред екзалтираната публика в любимия Чикаго, където обяви и първата си изборна победа през 2008 г., Барак Обама отбеляза основните постижения на администрация си и припомни, че демокрацията е застрашена, щом бъде приета за даденост.

Барак Обама  – президент на САЩ:

„Ако ви бях казал преди 8 години, че Америка ще преодолее голямата рецесия. Ако ви бях казал, че ще отворим нова глава в отношенията си с кубинците, че ще закрием иранската ядрена програма без нито един изстрел, че ще се освободим от натрапчивата мисъл за 11 сепрември. Ако ви бях казал всичко това, щяхте да заявите, че е прекалено. Но това е, което постигнахме. Днес Америка е по-добра и по-силна от това, което беше, когато започнахме.

Обама обеща, че ще винаги ще подкрепя американците, „като редови гражданин”, до края на живота си.

Барак Обама – президент на САЩ:
 

„Призовавам ви да вярвате, не в моята способност да променя нещата, а във вашата, защото можем. Да, постигнахме го.
Да, можем. Благодаря ви и Бог да ви благослови.”

Особено емоционална беше онази част от речта, която президентът посвети на семейството си.  Той благодари на съпругата си Мишел и на дъщерите си за любовта и безусловната им подкрепа. Специално внимание и благодарност получи и вицепрезидентът Джо Байдън.
Обама припомни, че след 10 дни ще се осъществи прехвърляне на властта от един демократично избран президент на следващия.  
Той обеща да не се меси и да не критикува Доналд Тръмп в първите му действия в Овалния кабинет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани