Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бъдещите шефове на Пентагона и ЦРУ: Русия е заплаха за САЩ!

[post-views]
Бъдещите шефове на Пентагона и ЦРУ: Русия е заплаха за САЩ!

pentagonaРусия остава сред основните заплахи за сигурността на САЩ. Това мнение изразиха двама от най-влиятелните фигури в бъдещата администрация на избрания за президент Доналд Тръмп- шефовете на ЦРУ и Пентагона.
Изслушването на Джейм Матис за шеф на Пентагона и на Марк Помпейо за директор на ЦРУ пред Комисията по отбрана към Сената дойде в изключително деликатен момент. Само преди седмица американската разузнавателна общност обвини Русия в груба намеса в политическия живот на страната.
Джеймс Матис- номиниран на началник на Пентагона:

„От Ялта насам имаме дълъг списък с опити за по- позитивни отношения с Русия. Списъкът с успехи в това отношение обаче е кратък. На този етап смятам, че сред едно от най-важните неща е да признаем, пред каква реалност сме изправени по отношение на г-н Путин,  и още по-важното, че той се опитва да всее разкол в НАТО.

По отношение на Русия остро изказване направи и номинираният от администрацията на Тръмп за директор на ЦРУ Марк Помпейо. При изслушването си пред Комисията по отбрана той определи намесата на Москва в политическия живот на страната, като агресивни действия.
Марк Помпейо – номиниран за директор на ЦРУ:

„Това ще изисква наистина изключителен силен отговор от американска страна. Отговор, свързан със сигурността. Преди всичко да подобрим защитата си срещу подобни заплахи. Трябва и да потърсим отговорност от хората зад тези действия, насочени срещу САЩ. Формата, характерът, дълбочината и тежестта на нашия отговор ще зависат от решенията на политиците, които са отвъд моите правомощия, като директор на ЦРУ. Моята роля ще е да Ви предоставя възможно по-задълбочено разбиране, какво точно е станало.”

За Помпейо агресивните действия на Русия в Украйна са заплаха за Европа и е категоричен, е Москва с нищо не е допринесла за разгрома на джихадисткото движение ИДИЛ в Ирак и Сирия. Острият тон на едни от най-влиятелните фигури в бъдещата американска администрация са в контраст с желанието на Доналд Тръмп за подобряването на отношенията си с Русия.
Москва също не крие симпатии си към бъдещия американски президент и категорично отхвърля всички обвинения за намеса в политически живот на САЩ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани