Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военновъздушните сили помагат денонощно в Североизточна България

[post-views]
Военновъздушните сили помагат денонощно в Североизточна България

14- ROTOREN SNEGORINМодулното формирование за борба с бедствия и аварии от в.ф. 28770 – Балчик, и Зенитният полигон на ВВС – Шабла, продължават работата си по оказване помощ на населението в Североизточна България и в светлата и в тъмната част на деня, съобщиха от ВВС.

На 9 януари беше изтеглен ТИР от пристанището в Балчик до квартала на града поради невъзможност да изкачи наклона на пътя. Водач на АТС беше старшина Христо Панайотов, старши на машината капитан Петър Василев и третият човек в машината – редник Банко Банчев. 

В същото време 

роторният снегорин 

с водач сержант Николай Стойков и помощник ефрейтор Димо Димов пробиваше пътя между селата Сенокос и Дропла. 

Продължава работата и на воините от Балчик, които работят по разчистването на пътя към селата Царичино – Кремена – Дропла и гр. Генерал Тошево.

От зенитно-ракетната база съобщиха още, че военнослужещи от Зенитния полигон на ВВС – Шабла, влизащ в състава на Първа Зенитно-ракетна база, вече няколко дни оказват денонощна дейност в помощ на населението от затрупаната от снега област Добрич. Модулното формирование за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия в зимни условия (ФОППБ) от зенитния полигон е задействано на 7 януари.

В 17:00 ч. верижна машина МТ-ЛБ 
с механик-водач редник Димитър Димов Казанлийски, дублиращ водач – ефрейтор Добромир Манолов Данаилов и ръководителя на ФОППБ – майор Цонко Цонков пристъпват към действие. Военнослужещите  извозват екипи на електроразпределителното дружество ЕНЕРГО ПРО за отстраняване на аварии по електропреносната мрежа в община Генерал Тошево, област Добрич. Машината изминава 90 км, от които 30 км под електропроводите по нивите по маршрут гр. Шабла – с. Захари Стояново, с. Бежаново, с. Александър Стамболийски, с. Спасово и обратно за отстраняване на авариите. Операцията продължава до 02:00 часа на 8 януари. 14 - MT-LB

От сутринта на 8 януари роторен снегорин с водач ефрейтор Венелин Димитров Дженков и старши – старшина Младен Георгиев Йорданов пробива път между селата Захари Стояново и Бежаново. Почистено е трасе с дължина 12,5 км, а машината изминава 56 км.

От сутринта до 24:00 ч. на 9 януари роторен снегорин с водач ефрейтор Добромир Манолов Данаилов и старши офицерски кандидат Венцислав Илиев Георгиев пробива път до селата Бежаново, Спасово и Рогозина. Почистени са 14 км пътна мрежа, а машината изминава 84 км.

На 10 януари продължава работата на роторния снегорин с водач редник Димитър Димов Казанлийски и старши – старши сержант Евгени Ванев Стоицев по направление с. Спасово – с. Сърнено – с. Великово.

Действията на екипажите се ръководят лично от командира на зенитния полигон – Шабла майор Цонко Цонков. 

Разчистването на общинската пътна мрежа в област Добрич продължават и в момента. Предвид прогнозите за нови снежни бури в региона през идните дни се очаква воините от зенитен полигон Шабла да продължат изпълнението на мисията си в помощ на местното население.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани