Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въстание, революция или позорна страница

[post-views]

16-17 prevyrzanjpgБългария в началото на 1997 г.  Инфлацията расте ежедневно.  Работниците отказват да работят, защото трудът им е тотално обезценен. В страната свършват зърнените запаси. В магазините не достигат хранителни продукти. Само за около месец българският лев тотално катастрофира.  Един американски долар се разменя вече за 3000 лева.  Инфлацията е 300%. Средната месечна заплата пада под 10 долара, пенсиите – 3 долара.  Започват стачки. Граждани блокират пътищата. Страната е в хаос.  

22 декември 1996 г.  Жан Виденов подава оставка като лидер на БСП и министър-председател 

23 декември 1996 г. БСП избира нов лидер – Георги Първанов За недоволните български граждани това няма никакво значение, защото те искат свалянето от власт на БСП като партия, а не просто подмяна на нейните лидери. Започват стачки в цялата страна. 

28 декември 1996 г. на извънредно заседание 37-о Народно събрание  приема оставката на правителството на Жан Виденов. 

3 януари 1997 г. Парламентът, в който мнозинство има БСП, отлага гласуването на предложената от СДС „Декларация за национално спасение“.  Шествие на СДС минава по „Позитано“ и замерва с камъни централата на БСП, където тече пленум

8 януари 1997 г. Парламентарната група на Демократичната левица номинира за премиер Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов. Това прелива чашата на търпението в цялата страна. 

10 януари 1997 г. петък. Недоволни граждани, призовани от КТ „Подкрепа“ от сутринта започват да обсаждат Народното събрание. Към 12.00 ч. парламентът е блокиран от протестиращи граждани. КТ „Подкрепа“ призова към национална политическа стачка и към гражданско неподчинение. След известно колебание ръководството на СДС отправя същия призив.

Вечерта в 19.18 ч. започва извънредното закрито заседание на МС, ръководено от министър-председателя в оставка Жан Виденов. В стенограмата от заседанието четем, че правителството е изготвило декларация, която да респектира, да заплашва и да дава ясен знак, че има кой да приложи цялата строгост на закона. Виденов казва, че срещу „Дарик радио“ трябва да се започнат наказателни действия според чл. 230 от НК, където за подстрекателство срещу масови публични безредици се предвижда лишаване от свобода до три години.

Вицепремиерът Светослав Шиваров обяснява, че „От вчера телефоните при мен „пушат“. Хората от нашата организация (БЗНС „Ал. Стамболийски“, б.р.) ме питат да тръгват ли с трактори, комбайни, коли и вили към София. И настоява: Желязно още сега трябва да пристъпим към действия. Да ги разгоним и толкова. Те нямат никакво основание да продължават да стоят на площада.

Другият вицепремиер Дончо Конакчиев обвинява Николай Добрев за поведението на полицията, която допуска министри, депутати и други висши държавни чиновници да бъдат оплювани, малтретирани и т.н.

Министърът на здравеопазването Мими Виткова: Иван Костов заяви, че освен напускането на парламента от утре обявяват гражданско неподчинение и национална политическа стачка. Правосъдният министър Младен Червеняков обяснява, че няма термин „гражданско неподчинение“ в действащото законодателство. „Политическа стачка“ – също.

Премиерът Виденов: Гражданско неподчинение минава през хулиганството, а политическите стачки – през Закона за колективните трудови спорове. И едното, и другото трябва да се пресечат със сила в рамките на законовите разпоредби.

Министърът на енергетиката Румен Овчаров: Нещата не бива да ги свеждаме само до тази вечер. Тя е само началото. Какъв ще бъде краят – не е ясно. Това че Иван Костов е извадил томаховката и живее като нов Ленин, това си е негова работа. Моделът, който се преследва, е към тотална дестабилизация на положението в страната с всички произтичащи от тук последствия. 

Изпращат Червеняков и и.д. външният министър Ирина Бокова на летището да чакат завръщащият се от чужбина президент Желю Желев с настояването да връчи мандата за съставяне на второ социалистическо правителство. Те се връщат и обясняват, че са се разминали с д-р Желев. В 23.45 ч. президентът прави изявление но БНТ, в което казва:

„Бях пред парламента, влизах и в парламента. Пред парламента има събрани много млади хора, които искат предсрочни избори, искат промяна.
Аз предупреждавах в продължение на цяла година, че така, както отиват нещата в България, събитията могат да излязат извън контрол. Това вече стана. Това вече е факт. Цялата вина за това носи парламентарната група на БСП и парламентарното управление у нас.

Поддържам протестите на гражданите, които излизат по улиците на българските градове. След като са докарани до това свръхмизерно и унизително положение, те трябва да протестират. С това те доказват, че са граждани, че са хора с достойнство.

Не одобрявам насилието и рушенето. То не служи на демокрацията. Призовавам към ред и законност. 
При тази обстановка аз утре няма да връча мандат за съставяне на ново правителство.

Главният секретар на МВР Георги Ламбов е извикан на „Дондуков“ 1 и докладва, че митингуващите получават указанията си по Дарик радио, че трябва да се изведат депутатите, за да освободя неговите сили, които се намират в парламента, и да може да щурмувам. След това предвиждаме да блокираме големите кръстовища и ще направим полицейска операция за прочистване на околностите от демонстранти. От прокуратурата все още нямаме никакво съдействие.

Младен Червеняков чете декларацията, в която се задължава министърът на вътрешните работи да предприеме незабавно всички необходими законови мерки за осигуряване свободното придвижване на народните представители и охраната на сградата на Народното събрание и осигуряване на нормалната му работа. А министърът на външните работи да запознае акредитираните у нас посланици с нарушенията на законите и обществения ред по време на митинга пред Народното събрание на 10 януари 1997 г. и с предприетите мерки.
Заседанието е закрито в 1,50 часа на 11 януари

Най-ново

Виж още

Избрани