Информационен център на Министерство на oтбраната

Културата, банките, парите

luchezar_lozanovКолекцията „Не/Познати“  от Златния фонд на ОББ в Националната художествена галерия разкрива познати творци с непознати творби. Тя е знак на времето, в което живеем. Експозицията и нейната история разрушава предразсъдъка, че богатият човек у нас е непременно мутра. Колекцията от над 250 творби, макар да тръгва хаотично, е създадена по най-високите стандарти – събирана в цялата страна, картотекирана със спомени и мнения на експерти, извършена е реставрация, застраховане, обговаряне с концепция. Разделянето на картините в златен, сребърен и бронзов фонд не значи различно отношение, обгрижването е еднакво. Като добавим и уникалните антикварни предмети на границата между 19. и 20. в. – часовници, пишещи и сметачни машини, пера, мастилници и други канцеларски пособия, колекцията показва качество и за силата на традицията като ценители. Служителите в банковите клонове питат: кога ще ни ги върнете, те са наша културна легитимация. 
Предразсъдък е, че пазарът непременно воюва срещу духа. Дори събирани с комерсиални мотиви (цената на колекцията е над 400 хил. лв.), банката няма да ги търгува, а ще развива тепърва сбирката. Така са се раждали големите световни музеи. 
Дали след години ще се роди уникално художествено средище – не знам. Но правилата на световната културна история дойдоха и у нас. Голямото културно богатство не се нуждае само от аскети, а от сериозни капиталовложения. И е време държавата да осъзнае тази национална стратегия.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top