Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Последни решения на администрацията Обама – отменят специалния режим за кубинските мигранти

[post-views]
Последни решения на администрацията Обама – отменят специалния режим за кубинските мигранти

обама

Седмица преди да предаде поста на наследника си, американският президент Барак Обама сложи край на политиката за издаване на разрешение за пребиваване на кубински граждани, пристигнали в САЩ без визи. Ограничението на специалния имигрантски режим влиза в сила веднага.
През 1995 г., с цел да ограничи миграцията по море администрацията на президента Клинтън въвежда принципа „мокри крака, сухи крака”. Това означава, че всеки кубинец, стъпил на територията на САЩ, получава право на законен престой в страната. Това не важи за задържани в морето мигранти, които незабавно биват връщани в Куба.
От години хиляди кубинци губят живота си в опит да достигнат САЩ по вода и море в търсене на свобода. Голяма част от кубинците днес са доволни от премахването на принципа.

„От една страна промяната е добра, защото така кубинците сме сигурни, че не можем да стигнем дотам по този маршрут и няма да се погубват толкова животи, нито ще се пролива кръв в морето”

„Политиката беше насочена срещу младите хора, защото повечето, които предприемаха това пътуване не успяваха и умираха по пътя”

Отмяната на режима е едно от последните решения на кабинета на Обама и следствие от историческото размразяване на отношенията между САЩ и Куба в последните години. Кубинските власти вече поздравиха Белия дом за тази „важна крачка в двустранните отношения”.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани