Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Плевнелиев: Не съм ястреб, а политик и гражданин с позиция

[post-views]
Плевнелиев: Няма да допусна КСНС да бъде използван за предизборни цели

plevneliev-prezidentТова подчерта Росен Плевнелиев в интервю за „Нова телевизия“. В него той отговори на въпроси, свързани с най-деликатните моменти по време на мандата му. Още в началото той коментира упреците по повод писмото на 17 политици от Източна Европа до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.  „Моята позиция е много ясна – не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Берлинският конгрес ни нанесе жестока травма, това е едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред, раздели нацията и народа… Аз не искам това да се се случи отново“ , каза Плевнелиев.
Той поясни, че 17-те приветстват избора на Тръмп, но подчерта, че една сепаративна сделка на САЩ с Русия за ново разпределение на сфери на влияние ще бъде пагубно за България. „Не съм против затоплянето на отношенията между Русия и САЩ, само че на принципи на XXI в. – върховенството на правото, а не върховенството на силата. Аз обичам Русия, но не уважавам и не съм съгласен с политиката на руския президент, която ни връща в XIX в.,“ каза президентът. Днес сблъсъкът в Европа е принципен и той е много тежък – между едни държави, които вярват във върховенството на закона – държавите от ЕС, включително България, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата и интересите – там е Русия. Аз заставам на страната принципите и на върховенството на правото“. 
„Да бъдеш обединител на нацията не означава да те харесват всички. Не означава да си мълчиш, когато се извършват безобразия. „Аз си спечелих много врагове, но не съжалявам за това. Това е да си обединител на нацията – да не допускаш безобразията, като си затваряш очите“… Плевнелиев изтъкна, че няма да създава нова партия и няма да се връща в друга партия.“  Гледам напред и нагоре. Да бъдеш президент не е единственият начин. Ще бъда ментор, преподавател, активен гражданин. Ще следя за европейското и демократичното развитие на България. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани