Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

4-и артилерийски полк: Изпълнени са 138 огневи задачи

[post-views]
4-и артилерийски полк: Изпълнени са 138 огневи задачи

10-katiushiПрез 2016 г. личен състав от полка участва активно в двустранното и регионално сътрудничество, проведено у нас и в чужбина. През март офицери и сержанти от формированието ни и военнослужещи от САЩ разгледаха въпроси по процеса на вземане на решение, извикване на огъня от артилерията и системата за обща и непосредствена огнева поддръжка. През август наши и американски офицери също разискваха част от тези въпроси, както и по изпълнение на огневи задачи и извършване на оценка на поразяването на целите, постигане на синхронизиране на дейностите от българските артилерийски специалисти и колегите им от страните, членки на НАТО. Така започна анализа си на подготовката на 4-и артилерийски полк през учебната 2016 г. неговият командир полковник Лъчезар Мишев.
Формированието е било и домакин на курс по чуждоезикова подготовка с участието на един сержант, един цивилен преподавател и 10 кадети от САЩ и 12 военнослужещи от полка. Курсът, финансиран от американското правителство, е допринеъл за опознаване и придобиване на опит за 
работа в многонационална среда
както за българските военнослужещи, така и за  кадетите от САЩ. През май офицери, сержанти и войници от полка са участвали като групи предни авионасочвачи в съвместната подготовка BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1  на полигон „Смърдан“ в Румъния. Ръководители на групите са били военнослужещи от САЩ и Румъния, а е обменен опит и с военнослужещи от Великобритания. Нашите представители са придобили информация и умения в насочването на авиацията за близка огнева поддръжка към предварително зададена цел и определяне на типа и вида на боеприпасите за нейното поразяване. 
Полковник Мишев обяви, че през 2016 г. са пристигнали 44 броя стандартизационни споразумения на НАТО, като е създадена организация по отговорностите и реда за работа с тях, назначени са отговорници и срокове за тяхното въвеждане и изпълнение. А общият брой стандартизационни документи на НАТО, пристигнали в полка до момента, са 454, от които 429 са въведени за прилагане.
По мисията „Принос към националната сигурност в мирно време“ полкът поддържа в готовност две специализирани формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия. От септември военнослужещи участват в операцията за съвместни действия с МВР на българско-турската граница.
10-polkovnikУсилията ни по подготовката на формированията продължи полковник Мишев, бяха насочени за координиране на действията на щабовете по планиране и управление в операции, прилагане на стандартните оперативни процедури и повишаване на натренираността в отделните функционални области. Проведена е била една разделна щабна тренировка с управлението на полка и две единни щабни тренировки. Полкът е участвал в двустепенното командно-щабно учение на Съвместното командване на силите с щабове на видовете въоръжени сили и щабове с ранг на бригада и полк от Българската армия. Друго важно събитие е било коммпютърно подпомаганото командно-щабно учение на НВУК „Чаралица“ с артилерийски дивизион. 
По подготовката на формированията за мисия „Отбрана“ през годината плановете са били по задача „Бойни действия в градски условия, денем и нощем и в условия на ЯХБ-заразяване“. Системата на подготовката по стрелба и управление на огъня (СУО) през годината включваше провеждане на теоретични занятия, самостоятелна подготовка на военнослужещите, тренировки и артилерийски конференции, каза още полковник Мишев. Той обяви, че на проведения конкурс по СУО в рамките на полка са участвали всички офицери артилеристи в категориите  командир на батарея и командир на взвод. В категорията командир на взвод първи е станал капитан Тодор Иванов, следван от капитаните Владимир Крумов и Марчо Трифонов. От батарейните командири победител е капитан Георги Жеков, следван от капитаните капитан Мирослав Абрашев и Димитър Шомов. През годината са изпълнени 58 огневи задачи от открита огнева позиция и 80 зачотни огневи задачи от закрита огнева позиция или общо 138 огневи задачи.
Проведените занятия по тактико-специална подготовка усъвършенстваха навиците и уменията на командирите по организирането, осигуряването и управлението действията на формированията в пълния спектър от задачи. Занятията осигуриха висока полева натренираност на личния състав и сглобеност на формированията при изпълнение на задачи в екстремални условия, денем и нощем, посочи в анализа си командирът на 4-и артилерийски полк. Той спомена някои от ученията като например тези на полигон „Корен“. При това полево обучение са се състояли тактически учения с бойни стрелби, тактически учения и тактико-специални учения. 
По подготовката на формированията за изпълнение на мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност“ са усвоени тактически действия при задачи като пеши патрул, контролни постове и охрана на бази и важни инфрастукторни обекти. Проведени са и редица практически занятия за подготовка на мисията „Принос към националната сигурност в мирно време“.
Полковник Лъчезар Мишев направи извод, че подготовката на формированията е била в съответствие с плановете и регламентиращите програми, ръководства и методики. И няма непроведени занятия по бойната подготовка.

Изводите: •Командването на полка счита, че независимо от съществуващите обективни и субективни причини, основните задачи по поддържането на бойната готовност, бойната подготовка, носенето на войсковата служба и укрепването на дисциплината са изпълнени. Към настоящия момент полкът е в състояние да изпълнява всички мероприятия при привеждането му в по-високо състояние и степени на бойна готовност.
•Командирите и щабовете имат необходимите умения и опит да решават самостоятелно специфичните задачи по организацията и ръководството на войсковия живот в подчинените им формирования.
•Успешна е дейността на командирите и щабовете по въвеждане в изпълнение на приетите стандартизационни документи за оперативна съвместимост с армиите от НАТО.
•Проведените учения и щабни тренировки показаха, че щабовете на дивизиони  са сглобени и са в състояние да планират, подготвят, осигуряват и управляват  бойните действия на подчинените им формирования, в условия на ограничен лимитен разход и ресурси
•Личният състав полага усилия за недопускане на инциденти и дисциплинарни нарушения, вземат се адекватни мерки за повишаване състоянието на дисциплината. 
•Личният състав от полка полага необходимото старание за изпълнение на поставените задачи и проявява стремеж към постигане на по-високи резултати.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани