Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Глобалната икономика рухна” – 8 души притежават богатство, колкото 3,6 милиарда други

[post-views]
Увеличава се пропастта между бедни и богати – 26 души имат толкова пари, колкото други 3,8 милиарда

maney„Глобалната икономика рухна”, твърди американската неправителствена организация „Оксфам” в доклад, озаглавен „Икономика в услуга на 99-те процента”. В документа се посочва, че осем души на планетата притежават толкова богатство, колкото съвкупната собственост на по-бедната половина от населението на Земята или 3 милиарда и 600 милиона души.
Неравенството прави пропастта все по-дълбока. „Оксфам” определи като „неприличен” факта, че един на всеки десет души  живее с по-малко от 2 долара на ден. Организацията призова милиардерите в групата на Осемте да „дадат своя принос” за преодоляването на различията.
Макс Лоусън – политически съветник на „Оксфам”:

„През последните 10 години виждаме държави, които са обърнали тенденцията и вървят в друга посока, преодолявайки пропастта между богати и бедни. Те да принуждават богатите да си плащат данъците. При нас някои милиардери плащат пропорционално по-малко от своите секретари или домашни помощници. Това е лудост.”

Организацията призова и за строги мерки срещу данъчни измами, осигуряване на дневна работна заплата за всеки служител и прекратяване на практиката да се използва икономическо влияние в замяна на политически услуги.
„Оксфам” публикува доклада си в навечерието на срещата на най-влиятелните и богати хора в света, които се събират в Давос за  откриването на „Световния икономически форум”. Целта е да се гарантира запознаването им с „непоносимата” ситуация.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани