Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тереза Мей залага на „твърд” Брекзит – Великобритания напуска общия европейски пазар

[post-views]
Тереза Мей пред ново изпитание – съпартийците ѝ я подлагат на вот на недоверие

Tereza-Mei-2

Великобритания напуска общия европейски пазар и митническия съюз в рамките на Брекзит. Това обяви министър-председателят Тереза Мей при представянето на своя план за излизане на страната от Европейския съюз. Тя заложи  на т.нар. „твърд” Брекзит и очерта 12 конкретни цели, които трябва да гарантират успешния преход.
Премиерът Тереза Мей категорично заяви, че ще се бори за плавен преход, без сътресения. Сред останлите приоритети са връщането на националния контрол върху границите, управление на миграционния поток и защита на правата на европейските граждани, които вече се намират на британска територия, както и на британците в страните от ЕС.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Напускаме Европейския съюз, но не и Европа. Затова търсим ново и равноправно партньорство между независима, самоуправляваща се и глобална Великобритания с нашите приятели и партньори от Европейския съюз. Не частично или асоциирано членство, нито друго, което ни оставя „наполовина вътре, наполовина вън”.”

„Твърдият” Брекзит не означава окончателно скъсване на всички връзки между Обединеното кралство и Европейския съюз, напротив – споделените ценности остават, а постигането на договорки за свободна търговия е приоритет. Мей потвърди и че окончателният текст на споразумението за „развод” между двете страни ще бъде гласуван от двете камари на британския парламент преди да влезе в сила.

Най-ново

Единична публикация

Избрани