Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иракската армия с нова победа срещу Джихадистите

[post-views]
Иракската армия с нова победа срещу Джихадистите

Iraqi Army MOSULИракската армия извоюва нов успех срещу джихадисткото движение ИДИЛ. Военното командване съобщи, че е да освободило всички източни квартали от бойците на терористична организация.
След седмици на ожесточени военни действия иракската армия вече официално контролира всички квартали на Мосул, разположени по  източния бряг на река Тигър, която разделя града.
Военните признат, че на места все още има малки гнезда на съпротива, но е въпрос на време бъдат неутрализирани.
Операцията по освобождаването на град Мосул, сочен за иракската столица на ИДИЛ,  започна миналия октомври и е най-мащабната военна интервенция от американската инвазия през 2003 г.
Независимо, че бойците на т.нар Ислямска държава са притиснати по всички фронтове на територията Ирак и Сирия, продължават да представляват сила, с която различните коалиции трябва да се съобразят.
Най-малко 82 души бяха убити, след като джихадистите атакуваха град Деир Ал Зор, който е под контрола на сирийската армия.
Междувременно все по-реална остава надеждата за намиране на политическо решение на гражданската война в Сирия, след като сирийската опозиция потвърди участието си на международната мирна конференция, която ще се проведе в столицата на Казахстан, на 23 януари.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани