Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двама президенти, една дума – Русия

[post-views]
Двама президенти, една дума – Русия

niki-chadarovДве церемонии. Двама новоизбрани президенти. Една дума – Русия. И у нас, и отвъд океана от години фокусът към Кремъл не е бил толкова голям. Политиката спрямо Москва зае подобаващо място в изказванията на държавните глави.
Още преди да встъпи в длъжност новият домакин на Белия дом Доналд Тръмп сподели пред журналисти възгледите си за бъдещите отношения с Владимир Путин.

         Доналд Тръмп – избран за президент на САЩ:

Ако Путин харесва Доналд Тръмп, познайте какво, хора? На това му се казва предимство, а не пречка. Не знам дали ще се разбера с Владимир Путин. Надявам се, че ще мога.

Същевременно у нас в първата си реч след полагането на клетвата новоизбраният президент Румен Радев също се спря на отношенията с Русия.

          Румен Радев – президент на Република България:

Очевидна е кризата между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга. Засилването на конфронтацията не е път за нейното решаване. Студената война е печален опит от миналото… Вярвам, че резултатите от президентските избори в САЩ и новата политическа конюнктура в света, дават надежда за скорошно възстановяване на диалога.

Очевидно е, че се разсъждава в посока промяна. Приликите обаче са дотук. Разликата е съществена – докато САЩ имат преимуществото да формират собствена външна политика, България има своята позиция, но в рамките на общата европейска дипломация. Защото „Съединението прави силата” е не само наш национален девиз, но и символ на Европейския съюз, където обединени сме по-силни. И не бихме могли да загърбваме тезите на своите европейски партньори, особено в турболентни времена, когато наблюдаваме пренареждане на геополитическата шахматна дъска. Защото, както каза самият Румен Радев, обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Николай Чадаров

Най-ново

Единична публикация

Избрани