Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Писателят Светлозар Стоянов с обръщение към одеските българи

[post-views]
Следата от четката на Борислав Стоев остава

27-svetlio-stoqnovСлед като гостува в одеската телевизия „Информ Медия“  в предаването „Время“ с водещ Александър Федоренко,  колегата  ни от в. „Българска армия“ Светлозар Стоянов пожъна допълнителен телевизионен триумф в Украйна. Той бе поканен спешно на интервю за „Националната украинска телевизия“ със скандалноизвестната в страната ТВ-звезда Оксана Поднебесная. В предаването, което води – „Нового дня“, тя го представи като известен български писател и журналист, приятел на Одеса. При излъчването директно в ефир Поднебесная задаваше въпросите на украински език, каквато е и политиката на националните медии в Украйна, а той й отговаряше на руски.
Водещата се слави като хардлайнер – за еманципация на Украйна от Русия и си навлича гнева на множество хейтъри в социалните мрежи. Това стана повод да попита колегата за 27-oksanaмнението му за тамошните разлекателни телевизионни програми по Нова година, на което отговорът беше, че те имат истинско европейско качеството.
Стоянов разясни увлечението си към Одеса – интересът му се зародил, още когато за пръв път е прочел Чехов, Бунин, Куприн и Бабел – автори, живели в украинската морска столица, а последният – роден в нея. Българският писател не скри изумлението си от етническото съжителство в Одеса между украинци, руснаци, гърци, арменци, молдовани, поляци, евреи и българи. Нашите сънародници в пристанищния град, основан преди малко повече от два века, са третото по големина малцинство там.
Водещата го разпита как се празнува Коледа у нас, какви са обичаите и националните ястия, а накрая бе помолен да се обърне на български език към нашите сънародници в Одеса, които той поздрави с настъпилата Нова 2017 г. Призова ги да се интересуват от съвременната българска литература, която все повече се нуждае и от тях като читатели.


 

Най-ново

Единична публикация

Избрани