Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Следата от четката на Борислав Стоев остава

[post-views]
Следата от четката на Борислав Стоев остава

27-borislav-stoevВ разговор с художници за Борислав Стоев чух репликата, че той е „гръбнакът на почтената рисунка” у нас. Какво значи почтена рисунка – попитах. Когато усвоиш занаята, запомняш много заучени хватки. И ако трябва да нарисуват твоята ръка – тя е ръка, но не е твоята. Става измислена и казва малко за индивидуалното, неповторимото. За да стане „твоята” е нужно да се изгърбиш от труд. Почтената рисунка не е голяма, но казва много неща отвъд обекта, който изобразява.
Не съм сигурен дали разбрах, но за да ме убедят, добавиха, че Борислав Стоев е азбука в българската рисунка, сравним само с Румен Скорчев. Той е един от най-изящните майстори на рисунката, пастела, акварела и илюстрацията…
Роден в София. През 1953 г. завършва Националната художествена академия в класа на проф. Илия Бешков. Между 1957 и 1975 г. работи като илюстратор за редица 27-kartina-boevводещи списания, а през 1975 г. Борислав Стоев става главен редактор на издателство „Български художник”. От 1984 г. е професор по илюстрация в НХА, а от 1996 г. преподава в Катедрата по изобразително изкуство в Югозападен университет „Неофит Рилски” в Благоевград, където е почетен професор. 
Пластическите изображения на проф. Стоев са с тънко поетическо излъчване, с европейски дух и хоризонт. Намира модерното в недрата на традиционното – носталгичните му родопски пейзажи са сгъстени от енергия, но носят предизвикателствата и на формалистичния експеримент. Изящен, мек, топъл, интелектуално многопластов и проникновен, в същото време е щедро нюансиран – съединява всичко в ярки пластически метафори. 
     От 1992 до 1996 г. е председател на СБХ. Оформил и илюстрирал над 400 детски книги. Почетен професор на ЮЗУ, през 2006 г. той издава книгата „Основи на графиката – лекционен курс”, в която присъстват всички видове графични техники: гравюра на дърво, офорт, суха игла, акватинта, литография, ситопечат и др. Особено място заема неговата поредица „Слово и образ”, върху която работи до последния си миг. Пресъздава в класически образи героите на Сервантес, Бокачо, Карл Сандбърг, Братя Грим, Софроний Врачански, Любен Каравелов, Иван Вазов, Елин Пелин, Ран Босилек, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Антон Дончев и др.27-stoev-kartina
      Проф. Борислав Стоев е носител на различни награди и отличия, сред които орден „Народна република България” ІІІ степен  (1978 г.), орден „Кирил и Медодий” І степен (1976 г.) и званието „Народен художник” (1986 г.). Неслучайно колегите му го наричат баща на съвременната българска илюстрация. Има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина (Краков, Виена, Париж, Токио, Сапоро, Адис Абеба, Лисабон и др.). Носител е на многобройни отличия за международните си изяви. Негови творби се намират в НХА, СГХГ, в окръжните галерии в страната и в галерии и частни колекции в САЩ, Германия, Италия, Япония, Франция, Еквадор, Австрия, Русия и др.

Най-ново

Единична публикация

Избрани