Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Балотаж ще определи номинацията на социалистите за президентския вот във Франция

[post-views]

FRANCE IZBORI Балотаж ще определи номинацията на френските социалисти в президентските избори през април. Беноа Амон спечели първия тур на вътрешнопартийния вот. Според предварителните резултати той печели около 36% от гласовете, а считаният за фаворит Манюел Валс остава на второ място с малко над 31%.
На трето място остана другият фаворит Арно Монтбур, който спечели едва 18% от гласовете. Той заяви, че на балотажа ще подрекепи лявото крило на партията в лицето на бившия министър на образованието Беноа Амон. Доскорошният министър-председател Манюел Валс, който е представител на дясното крило на социалистите, загуби категоричните си лидерски позиции в партията.
От балотажа зависи не само кой ще е новият лидер на френската левица, а и бъдещето на социалистическата партия, белязана от дълбоки разделения и остри противоречия. Другият ключов въпрос е дали избирателната активност ще бъде достатъчна, за да легитимира кандидата на партията. Статистиката до момента сочи значителен отлив на гласоподаватели в сравнение с предварителния вот на социалистите през 2011 г.

Най-ново

Виж още

Избрани