Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и Турция – гаранти на двете воюващи страни в Сирия

[post-views]

putin erdogan

Нова възможност за постигане на мир в Сирия. Делегациите на сирийското правителство и опозиционните сили седнаха на масата за преговори в казахстанската столица Астана. Основните въпроси на дневен ред са параметрите на прекратяването на огъня в Сирия и организирането на консултации в Женева през февруари.
2-дневната среща в хотел „Риксос” се организира с посредничеството на Русия, Турция и Иран. Те са и гаранти в преговорния процес – Москва поддържа правителството на президента Башар Ал-Асад, а Анкара защитава интересите на бунтовническите фракции. Двете воюващи страни няма да проведат фактически разговори, заради категоричния отказ на бунтовниците са преговарят директно с правителствените сили.

Яхия Ал Ариди – говорител на сирийската опозиция:

„Приоритет е консолидирането на споразумението, подписано от Турция и Русия на 30 декември за прекратяване на огъня и прилагане на примирието в цяла Сирия. Трябва да се обсъдят и всички нарушения на примирието от страна на режима и на Иран, особено в Уади Барада, Хомс, Южен Дамаск и други райони.”

За пръв път Астана е домакин на преговори между правителство и опозиция, след трите кръга преговори в Женева през 2012 и 2016 г.
Представителите на опозицията са от 13 бунтовнически групировки, а правителствената делегация е представлявана от сирийския посланик пред ООН. Представители на Свободната сирийска армия са категорични, че режимът в Дамаск явно нарушава постигнатото през декември примирие.

„Надявам се, че срещата в Казахстан ще ни донесе примирие. Моля се всички да ни подкрепят и Бог да бъде на наша страна.”

„Надявам се да бъдат честни по време на конференцията и всичко, което кажат, да послужи за постигането на добри резултати, да преодолеят различията и да живеем сигурно, както преди.”

В преговорите участва и специалният пратеник на ООН в Сирия Стефан де Мистура, а САЩ отказаха поканата да изпратят специална делегация на срещата и са представени от посланика си в Казахстан.

Най-ново

Избрани