Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският Върховен съд: Парламентът трябва да одобри процедурата по Брекзит

[post-views]
Британският Върховен съд: Парламентът трябва да одобри процедурата по Брекзит

ANGLIA PARLAMENTБританското правителство трябва да получи одобрението на парламента, за да започне процедурата по излизане от ЕС. Това отсъди Върховният съд на страната. 
Решението на висшите магистрати означава, че британският премиер Тереза Мей, за да започне каквито и да е преговори с останалите европейски лидери се нуждае от разрешението на депутатите.

лорд Дейвид Нюбъргър –  председател на Върховния съд на Великобритания:

„Днес с мнозинство от 8 на 3 гласа Върховния съд отсъди, че правителството не може да задейства чл 50, без разрешението на Парламента.”

Британският премиер Тереза Мей обяви, че планира да задейства чл. 50 от Лисабонския договор в края на март. Решението на върховния съд едва ли ще промени крайния срок, защото правителството е готово да внесе закон за това, който най-вероятно ще бъде приет, много преди тази дата. И все пак с решението на съда ще даде възможност на парламентарно представени партии да имат по-голямо влияние върху съдържанието на окончателното споразумение. Не малка част от депутатите открито искат раздялата с ЕС да е по-мека, или Лондон да догори оставане в единния пазар, за разлика от Тереза Мей, която се обяви за категоричен развод с Брюксел.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани