Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Плах оптимизъм” за постигане на мир в Сирия – правителство и опозиция търсят практически решения

[post-views]
„Плах оптимизъм” за постигане на мир в Сирия – правителство и опозиция търсят практически решения

astana

Смесени сигнали идват от казахстанската столица Астана в последния ден на непреките преговори между сирийското правителство и силите на опозицията. Двете страни не разглеждат политически въпроси, а търсят практически решения, които да подобрят ситуацията в Сирия. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура  заяви, че е оптимист относно постигането на споразумение за дълготрайно примирие.
Въпреки че разговорите започнаха с размяна на остри реплики и обвинения между правителство и опозиция. И двете страни се обединиха около основната цел за продължаване на примирието от 30 декември миналата година, прилагането му на цялата територия на Сирия и размяната на взаимни гаранции, че споразумението няма да бъде нарушавано.

Яхия Ал Ариди – говорител на сирийската опозиция:

„Отчетохме истинско разбиране от страна на Русия. Разбираме, че от военна гледна точка те вече са постигнали каквото искат в Сирия и вече искат да претворят военните си постижения в политически успех, но това не може да се случи така. Условието за политически успех е прекратяване на огъня.”

Бунтовническите групировки обвиняват правителството, че неколкократно е нарушило примирието. Дамаск от своя страна приписва нарушенията на бунтовниците.

Башар Ал-Джафари – ръководител на правителствената делегация:

„Тези срещи не са организирани от сирийското правителство, поканиха ни да участваме. Турция е гарант на терористичните групировки, защото са техен ръководител и това е причината да сме тук. Русия и Иран са другите двама гаранти.”

Сред основните приоритети на срещата е подготовката на предстоящите в Женева разговори за бъдещето на Сирия и търсенето на политически преход в страната. Особено важно е и подобряването на хуманитарната обстановка. По данни на Сирийската обсерватория за правата на човека, най-малко 300 хиляди души са загинали, повече от 2 милиона са ранените, а 11 милиона души са изселени от началото на гражданската война в Сирия през март 2011 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани