Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Възможно ли е да се намери заместник на САЩ в Транс-тихоокеанското партньорство?

[post-views]
Възможно ли е да се намери заместник на САЩ в Транс-тихоокеанското партньорство?

TRANCEТранс-тихоокеанското партньорство може да бъде спасено след оттеглянето на САЩ от пакта, счита японският министър-председател Шинзо Абе. Останалите страни по споразумението също заявиха, че няма да се откажат от ангажимента си и ще се борят за продължаването на свободната търговия.
Япония – единствената страна, която е ратифицирала Транс-тихоокеанското партньорство, определи оттеглянето на САЩ като сериозен удар срещу пакта. Премиерът Шинзо Абе заяви, че ще обсъди въпроса с Доналд Тръмп и се надява той да признае важността на свободната търговия.

Шинзо Абе – министър-председател на Япония:

„Вярвам, че президентът Тръмп отчита значимостта на свободната и справедлива търговия. Ще се възползвам от всяка възможност, за да накарам САЩ да разберат стратегическата и икономическата важност за Транс-тихоокеанското споразумение.”

Абе изтъкна договорката като двигател на икономически реформи в района и естествен противовес на засилването на Китай. Австралийският премиер заяви, че заедно с колегите си от Япония, Нова Зеландия и Сингапур са обсъдили възможността за продължаване на Транс-тихоокеанското партньорство без участието на САЩ и евентуалното включване на Китай.

Малкълм Търнбул – министър-председател на Австралия:

„Искаме повече възможности. Вече имаме споразумение за свободна търговия между Китай и Австралия. Определено съществува възможността Китай да се присъедини към Транс-тихоокеанското партньорство.”

Транс-тихоокеанското партньорство, което беше сред приоритетите на кабинета Обама, покрива 40% от световния стокообмен и цели премахването на митническите ограничения между 12-те страни-членове. Бъдещето на пакта обаче остава неясно, тъй като без участието на САЩ влизането му в сила засега е невъзможно.

Най-ново

Единична публикация

Избрани