Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стената на XXI век – Мексико категорично заяви, че няма да плати

[post-views]
САЩ сложиха край на спорните мерки на Доналд Тръмп срещу миграцията

STENA USA MEXCOМексико няма да плати за строежа на стена по границата със САЩ и ще защити гражданите си на всяка цена.  Острата реакция дойде веднага след като Доналд Тръмп подписа указ за започване на процедурата. Решението постави  мексиканския парламент в отбранителна позиция и дори се чуха призиви да обвини САЩ в расова дискриминация и нарушаване на човешките права.
Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието прие решението на колегата си с гняв и разочарование. Той заяви, че 50-те консулства на страната в САЩ ще се погрижат за всички мексикански мигранти на американска територия. В обръщение към нацията президентът осъди решението.

Енрике Пеня Нието – президент на Мексико:

„Съжалявам и не одобрявам решението на САЩ да продължат изграждането на стена по границата, която от години съвсем не ни сближава, а ни разделя. Мексико не вярва в стени. Казах го неколкократно, Мексико няма са плаща никаква стена.”

На част от границата между двете държави вече е издигната ограда, а за изграждането на стената се очаква разходите да достигнат до няколко милиярда долара. Председателят на Камарата на представителите в Сената, Пол Раян, заяви, че Вашингтон ще отпусне необходимата сума, като съществуват „много начини, по които Мексико да поеме част от разходите”.Доналд Тръмп издаде заповед за започване на строежа с призива американските градове да се защитават от нелегалните мигранти.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Нация без граници, не е нация. От днес САЩ възстановяват конктрола на границите си, връщат си границите. Подписах две заповеди за изпъление, които ще спасят хиляди животи, милиони работни места и милиарди долари.”

Тръмп допълни, че миграционните закони разделят семействата на имигрантите, но стотиците убийства на американски граждани от незаконно пребиваващи лица разделят обществото.

Най-ново

Единична публикация

Избрани