Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Уволнение

[post-views]
Уволнение

milena_boqdjievaИ – скок в историята. С преждевременното си разпускане това Народно събрание затвърди традицията – вече трети пореден парламент не може да изкара пълен мандат. Този живя няма и две години и половина. Ще го запомним с откритото противопоставяне, с острите словесни схватки и конфронтацията, която често изскачаше от пленарната зала се развихряше в кулоарите. А качеството? Защото количеството е 296 закона и 313 решения. Наистина, част от тези закони са важни и необходими, но…оценката на Европейската комисия е недвусмислена: Законодателният процес в България не осигурява предсказуема правна среда. Това гарантира липса на справедливост и увеличава недоверието във властта.

В началото на 90-те години, в зората на демокрацията престрелките с думи бяха интересни за всички. Отстояваха се идеи, а цялото общество гледаше какво става в Народното събрание и оценяваше риториката на депутатите. А в редовете и на десницата, и на левицата имаше брилянтни оратори. А 43-тият парламент мина и под знака на изборите – само година след създаването му, през 2015-та имаше местни избори, а миналата година бяха президентските. Очевидно е, че повечето  спорове се водеха в търсене не на истината, а на електорат. Резултатът е известен – предизвестеният край на Народното събрание. Затова и така устойчиво спихва рейтингът на Народното събрание.

43-ns-kraiТрадиционната снимка за спомен пред сградата, на която пише „Съединеното прави силата”. Веднъж 400 и после осем пъти по 240 народни представители в последния пленарен ден казват сбогом на парламентарния живот. Колцина от тях оставиха следа? Колко ще се завърнат? Социолозите твърдят, че от сегашните 8 парламентарни групи поне три ще останат в историята. /Или в небитието. / Единственото утешение на тези, които не попаднат в избираеми места в листите е, че от бюрото по труда ще вземат по около 1500 лева месечно.

Парламентаризмът е в основата на демокрацията. Но българският парламентарист е в състояние да отврати твърде много хора от демокрацията. А това, виж, вече е много опасно. Защото колкото и да е лоша, по-добро от нея и аз не знам.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Милена Бояджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found