Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Радев встъпи в длъжност

[post-views]
Президентът Радев встъпи в длъжност

16-radevС военен ритуал и почести Румен Радев встъпи в длъжност като президент на България. Той застана начело на държавата с церемония, която се състоя на площад „Св. Александър Невски“ пред Паметника на незнайния воин. 

В мразовитото неделно утро отрано на площада се построиха гвардейци с националния трибагреник и знамената на видовете въоръжени сили, както и Представителният гвардейски духов оркестър. За да наблюдават церемонията, дойдоха множество граждани и десетки журналисти.

Заприиждаха и официалните лица. Сред тях бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят в оставка Бойко Борисов и министрите, временно изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Румен Ефтимов и висши военни, патриарх Неофит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, посланици, ръководители на военнопатриотични организации.

В началото на церемонията досегашният президент Росен Плевнелиев прие строя и поздрави гвардейците. Скоро след това пристигна и новият президент Румен Радев, посрещнат с аплодисменти от гражданството. 
След като също прие строя и отправи поздрав към воините, той зае място на трибуната до Плевнелиев. Двамата президенти се обърнаха с кратки слова към събралите се на церемонията (словата публикуваме отделно – б. р.).

Прозвуча националният химн, по време на който до площада долетя тътенът от 21 топовни салюта. С тя беше възвестена смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.16-gvardeici

Двамата президенти положиха венец пред Паметника на незнайния воин. След това празнично закънтяха камбаните на храм-паметник „Св. Ал. Невски“ и гвардейският строй премина в тържествен марш.

Двамата президенти, следвани от вицепрезидентите – досегашният – Маргарита Попова, и новият – Илияна Йотова, поздравиха официалните лица. В храм-паметника Плевнелиев, Радев, Попова и Йотова запалиха свещи за здраве и успехи, а патриарх Неофит благослови новия президент и отслужи молебен.

Последва церемония в сградата на президентската институция. Пред парадния вход на „Дондуков“ 2 президентът Плевнелиев и вицепрезидентът Попова посрещнаха президента Радев и вицепрезидента Йотова.

Двамата президенти проведоха среща в „Зелената зала“, а Попова и Йотова – в кабинета на вицепрезидента. В края на церемонията президентът Радев изпрати на парадния вход президента Плевнелиев, а вицепрезидентът Йотова – вицепрезидента Попова.
          

Анкета

Какво очаквате от новия президент?

16-babaЛидия Станимирова от София: „Очаквам първо здравната и социалната политика да бъдат на много високо ниво, тъй като в момента сме…, да не кажа – много зле. Второ – очаквам развитие на образователната система. Моята внучка не учи тук, но, надявам се, че ще дойде и ще учи при възможност да получи едно по-добро образование тук, в България, защото тя наполовина е българка. Очаквам и да дойде по-хубаво време за нашите възрастни хора, да има по-голяма сигурност, защото живеем в несигурност”.

 

16-dqdoГеорги Соколов от Горна Оряховица: „Очаквам да бъде президент на всички българи, обединител на нацията. Пожелавам всичко най-хубаво на новия президент. Мисля, че това е нашият президент!”

 

 

 

16-kakaГергана Йотова, студентка първи курс в СУ „Св. Кл. Охридски“: „Церемонията ми хареса. Очаквам новият президент най-вече да спази всичките си първоначални обещания, още от предизборната му кампания. И наистина да бъде президент на народа, както твърди, че ще бъде. Да е обективен, непартиен. Мисля, че е нужно да се работи в сферата на образованието най-вече, тъй като там има доста минуси. Също и в сферата на културата. Много малко от младите хора вече се интересуват от култура. Необходмо е да се повиши качеството в тези две области, да има иновации в образованието, като се вземе пример от други страни.“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани