Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бомбардировачът на MOTORHEAD

[post-views]
Бомбардировачът на  MOTORHEAD

Поради повишения интерес на читателите на в. „Българска армия” към рубриката „Ноти в камуфлаж”, редколегията единодушно реши да я подновим, тъй като има още много какво да се напише по темата, която обвързва военната тематика със съвременната музика.
В този брой ще втвърдим саунда до степен на тотално изкрейзване, акцентирайки на една от най-легендарните банди в тежката музика – Motorhead и нения легендарен басист и фронтмен Леми Килмистър.

29 - Motorhead poster
Може би един от най-големите въпроси в историята на хеви метъла, който вероятно никога няма да намери точния си отговор, е коя е групата, родоначалник на едно от най-мощните течения в рока. Някои сочат за родоначалници на хеви метъла дори групи като Led Zeppelin, но във филма „Леми, легендата на Motorhead“ Ози Озбърн, фронтменът на Black Sabath, една от групите, сочена за пионер на течението, признава в своеобразен реверанс към Килмистър, че всъщност Motorhead май наистина са в бранша преди тях.
Motorhead са смятани за една от най-важните групи, причислявани към явлението, наречено нова вълна в британския хеви метъл. Форматът през повечето години е трио (китара-бас-барабани) с изключение на периода 1984–1995 г., когато е включен втори китарист. 
Обикновено определяни стилистично като хеви метъл, добавянето на пънк звучене повлиява за по-късното оформяне на самостоятелните стилови разклонения като спийд и траш метъл. Водачът на групата Леми Килмистър обаче не харесва закачането на стилови етикети и предпочита да описва музиката си просто като рокендрол. Текстовете на бандата обхващат теми, като войната, доброто срещу злото, корупцията, злоупотребата с властта, употребата на наркотици и живота на път. Знакът на групата е създаден през 1977 г. от художника Джо Петано за обложката на албума Motorhead, което на остарял американски жаргон означава „наркоман“.
Bomber („бомбардировач“) е третият студиен албум на Motorhead, издаден през 1979 г. от лейбъла Bronze Records. Албумът достига до 12 място в UK Albums Chart. Дискът включва такива класики на групата като едноименното парче Bomber, както и Dead Men Tell No Tales и Stone Dead Forever.
Задкулисен факт е, че по време на записите на албума продуцентът Джими Милър изпаднал в такава хероинова абстиненция, че изчезнал от студиото и бил открит впоследствие припаднал до колата си. По ирония на съдбата едно от парчетата в тавата е именно анти-хероиновата песен Dead Men Tell No Tales.
В текстово отношение Bomber е един от най-свирепите албуми на Motorhead. Песента Lawman критикува полицията, Poison – суровия семеен живот, Talking Head – телевизията, а All the Aces – шоубизнеса. Едноименното парче е написано под влиянието на романа на Лен Дейтън „Бомбардировач“. В песента Step Down китаристът Еди Кларк изпълнява и ангажиментите на вокалист.
Сингълът Bomber излиза на 23 ноември 1979 година (месец след албума) в тираж 20 000 копия на син винил. Разпродаден е много бързо. Последните тиражи излизат на черен винил. За декор на турнето Bomber Tour специално бил сглобен алуминиев бомбардировач, същият като на обложката.
С обложката на албума се заема английски художник Адриан Честърман, който е и автор на обложката на албума The Road to Hell на Крис Риа.
„Моторхед“ са поставени на 26-а позиция в листата на VH1 „Стоте най-велики музиканти в хард рока“. Групата се разпада официално на 31 декември 2015г., 2 дни след смъртта на Леми, който почина на 69 години от рак.

29 - Lemmy-Kilmister
Леми Килмистър в една от типичните си пози, в която ,,разстрелва“ с баскитарата си публиката

Bomber

Ain't a hope in hell,
Nothing's gonna bring us down,
The way we fly,
Five miles off the ground,
Because we shoot to kill,
And you know we always will,
It's a Bomber
Scream a thousand miles,
Feel the black death rising moan,
Firestorm coming closer,
Napalm to the bone,
Because, you know we do it right,
A mission every night,
It's a Bomber
No night fighter,
Gonna stop us getting through,
The sirens make you shiver,
You bet my aim is true,
Because, you know we aim to please,
Bring you to your knees,
It's a Bomber

Бомбардировач

В ада няма надежда,
Нищо няма да ни свали,
Начинът по който летим,
Пет мили над земята,
Защото ние стреляме, за да убиваме,
И ти знаеш, че винаги ще е така.
Това е бомбардировач.
Крещейки от хиляди мили,
Ще усетиш черната смърт в овъглени стенания,
Огнената буря наближава,
Напалм до кокъл,
Ще ти доставим без грешка,
На мисия сме всяка нощ.
Това е бомбандировач,
А не нощен бияч,
Ще те унищожим, преди да се усетиш,
Сирените те карат да настръхнеш,
Нашата цел си ти,
Ще те накараме да се молиш
На колене…
Това е бомбардировач!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани