Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Боровец,„Олимп“ и зимата с необикновени възможности

[post-views]
Стартира свободната продажба на неусвоените карти за почивка за страната за сезон “ЗИМА 2023/2024”

4-borovec-olimpВ „Олимп” съм, хвърлям багажа и се изстрелвам на пистата. Пътуваме със седалковия лифт, до мен е Боряна  Стойчева, учител по ски. Обяснява нещо на две момичета от Сърбия. Такъв хубав сезон в Боровец отдавна не помнят. Започнал от средата на декември.  Боряна твърди, че има наплив от англичани, турци, руснаци, немци и словенци. Деца от Република Македония имало още през декември – били във възторг. 
На опашката за лифта се запознавам с Оксана и дъщеря й. Дошли от Новоросийск. За пръв път са у нас. Хотелът им е комфортен и сравнително евтин. Ходили на ски в Баку, цените били двойни. Турски скиор от Истанбул пък беше възхитен от Маркуджиците. Приятел е на България. Предстоеше му да разгледа Пловдив и Пазарджик, за които беше чел и слушал от приятели…
Първите впечатления от ВПД „Олимп” получих по-късно. Семейството на ефрейтор Николай Петков от Плевен е тук – с дъщерите Гергана на 3 г. и Стефани на 7 г.  
– Чувстваме се прекрасно.  Храна, обстановка – изключително добре сме обслужени. На паркинга имаше малко проблеми, но всичко друго е много над очакваното. За първи път съм тук. Ходихме в басейна. Ползваме ски-гардероба. За децата ските са голямото приключение. Стефани се справи доста добре. Случихме и с времето. Не бяхме ползвали планински програми, на море сме ходили – на Сарафово, на „Константин и Елена”. Но Балканът е друго нещо.
Стефани:
– Хубаво е да се пързаляш. Трудничко – паднах няколко пъти. Дали ще стана скиорка – не знам, но ще опитвам пак.
Съпругата Цветомира Декова сподели:
– Идеални условия. Има много семейства с малки деца. Великолепен е детският кът, има басейн, удобство не само за млади хора, но и за семейства. Самият апартамент за 4-ма е в много добро състояние, стаи, тераса с изглед към пистата, баня с вана, топла вода… 
4-borovec-kutДен по-късно срещнах и управителката на „Олимп” Нина Милкина*. Особеното на зимния сезон 2016-2017 е, че е започнал рано – от август планират как ще отворят хотела. Върнали се от отпуски, техническият състав започнал да отстранява повреди, констатирани през лятото. Обновили детския кът, изпочупен от децата. Някои от стаите ремонтирали и освежили. Една част са основно реновирани – с терасите, другата част от построяването на хотела не са ремонтирани. Закупени са нови телевизори, старите хващали само 3-4 канала. 
– „Олимп” винаги е много предпочитан обект – казва Нина. Има име на най-добрите обекти в зимния сезон. Близо сме до столицата, но имаме гости и от отдалечените подразделения на МО, Казанлък, Бургас, Варна, Плевен, Велико Търново – от цялата страна. 5-дневните карти за Олимп свършват бързо. Колегите от маркетинга продават останалите. Така си осигуряваме висока заетост – над 90%.
Цивилни лица заемат около 10% от капацитета. Хора, които предварително не са успели да си купят карти и разчитат на свободната продажба, на върнати или незаети места. От 300 човека – между 20 и 30 са хората извън системата. Но те са или придружаващи, или дошли с някого. Сезонът се отличава с много сняг и по-сурови условия, при които работим. Има трудности. Част от гостите ни трудно стигат до хотела, по-трудно става снабдяването, сметопочистването. Но се стараем гостите да не го почувстват. Помагаме с каквото можем – и за почистването на паркинга, и за снабдяването. Държим комуникационните артерии в изряден вид, за да улеснят този 24 часов работен цикъл на персонала. 
Според управителката хората, които поддържат базата, са назначени навреме. Хотелът се отоплява на газ. Има огняри – за топлата вода и газовото стопанство. Поддръжката и техниците, както и останалият персонал са по щатното разписание на ИА ВК и ВПД. Приети са с документи за висока квалификация. На интервюто се явяват рано – на 20 септември. Разликата между Олимп и частните хотели е, че при него има гарантирана заетост от 6-7 месеца. Другите хотели, падне ли заетостта, освобождават хората. Това дава предимство. Проблем е, че готвачи, сервитьори от по-висок клас, администратори с езици липсват в цялата туристическа сфера. Управителката счита за голям успех, че са набрали млади професионалисти. Кадрите са от Самоков, превозват се със служебен транспорт.
Персоналът се старае да няма съществени оплаквания от гостите. Понякога има напрежение при вечерята в ресторанта. В другите обекти на ИА храненето е в стол, а в „Олимп” е в ресторант. Социалната програма се съчетава със свободна консумация. Това изисква по-различен тип организация. При миксът от услуги някои неща не се случват на секундата. 180 са местата в ресторанта, а 300 – леглата в хотела. Налага се хранене на смени и специфична организация. 
4-borovec-semeistvo– Бихме били доволни щатът да е по-голям, сервитьорите да са повече, но се справяме и с това, с което имаме – казва Нина Милкина. – Басейнът е с размери 25Х13м. Има спасители и добри организатори на спацентъра. Уникален е. Често гостите казват, че е по-хубав от тези в спахотелите. Много от гостите идват за релакс. Съоръженията са модерни – 3 вида сауни: парна баня, финландска, инфрачервена, солариум. Високо е качеството на услугите. Поддържаме състоянието на хотела във вида, в който е построен. Ще се наложи ремонт в близко бъдеще на част от стаите. Мебелировката е стара, дограмите също, но това не зависи от нас. Стараем се това, което имаме, да го поддържаме чисто,топло и уютно…
„Олимп” предлага спортна зала, тенис на маса и детски кът, където децата играят, а родителите са спокойни. Би трябвало родителите да поглеждат повече там, за да се опазва имуществото. Отскоро има интернет във всички помещения и стаи. Преди е бил само около рецепцията. 
В „Олимп” програмите на МО и агенцията придобиват реалност – идват почиващи по социална програма, върнали се от мисии, командировани служители от МО, външни гости по междувалутния обмен на КЛИМС. Базата за конферентен туризъм е чудесна – провеждат се семинари и конференции. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани