Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кипър – футбол и строителство

[post-views]
Кипър – футбол  и строителство

 

31 - Kipyr 1Какво ли не прави международното положение? По принцип праща пари в сметките на едни за сметка на други. Кръговратът на световния бизнес.
А към днешна дата облагодетелстван е кипърският туризъм. Преди петнадесет години тук имаше три пъти по-малко хотели с умерен лукс. След бума на туризма в Турция кипърските курорти са започнали да западат. Хотелите били празни, ресторантите затваряли кепенци един по един. Същото е и в Агия Напа, курорт познат най-вече на нашите футболни запалянковци, заради зимните лагери на родните тимове отпреди десетилетие. Дълго време тук родни тимове не стъпваха или ако го правеха, бе епизодично. Големият футболен бизнес се развиваше с пълни сили в Анталия цяла зима. И сега е така, но не съвсем.
И всичко това на петдесетина километра от митичния квартал „Вароша“ на Фамагуста. Перлата на средиземноморските курорти до 1974 година, където са отсядали величия като Елизабет Тейлър. Сега Вароша е само руини, оградени от бодлива тел. Пазени от войници. Не е ясно защо.
Без бодлива тел западали обаче и работещите курорти в гръцката част. До миналата година, когато по заповед се върнали руските туристи. И то как. Със замах. Дошли и милионерите от руските футболни отбори. И не само те. През лятото курортите се препълнили, както в най-добрите си години, защото въпреки евтинията в Турция западните летовници предпочели кипърското спокойствие. Пък е местните са се опомнили и цените на храни и услуги са напълно достъпни. Дори за българите. Пример – шезлонг 5 лв (2,5 евро), чадър 5 лева (2,5 евро). Помните ли за какви пари говорихме по Черноморието миналото лято?
Какво обаче заварили завърналите се? Овехтели хотели с претенции, ала без лукс. Което естествено води до разочарование.31 - Kpiyr - korab
Но! Кипърската държава се взима в ръце и дава зелена светлина за строителство и повсеместно реновиране. Заради кратката зима в момента се работи денонощно. Хотелите вдигат по етаж, два или цели крила. Старите се ремонтират експресно. А промените се виждат с дни. Просто няма време. Резервациите са направени, а прирастът на туристи ще е по-голям от 2016 година.
А има и много повече отбори. Сега в Агия Напа са „Левски“ и „Берое“, ала за следващата година планове да дойдат тук правят и други.
Така голямото завръщане е факт. Всъщност това е пример за това как една държава се възползва от конкретна ситуация. Бързо, адекватно, прагматично. И с помощта 31 - Kipyr futbolна десетки български работници, които живеят по кипърските брегове.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани