Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай посреща Нова година без заря

[post-views]

CHINA-LIFESTYLE-LUNAR-NEW YEARВластите в Пекин решиха да не организират традиционната заря за честването на китайската Нова година. Причината е във високите нива на замърсяване на въздуха.
Китайците вярват, че фойерверките в навечерието на празника ще им донесат късмет и ще изгонят злите духове. Годината на петела обаче ще настъпи без заря в столицата Пекин. Забраната обхваща и централната провинция Хънан. В единадесет милионния град Баодин властите се заканиха да арестуват всеки, който си позволи да използва фойерверки извън четирите дни на честванията.
Мръсният въздух принуди властите в Пекин да забранят всякакъв вид пиротехника. Китайското правителство от години полага усилия да ограничи количеството твърди частици във въздуха.
В пика на замърсяванията беше забранено движението на някои превозни средства и беше затегнат контрола върху дейността на хиляди местни предприятия, източник на вредни емисии. Масовото използване на твърди горива през зимата също е сред основните замърсители на въздуха.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани