Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Майстори“ – притча за любов и завист

[post-views]
„Майстори“ – притча за любов и завист

24 - Majstori_2Деветдесет години след първата постановка на „Майстори“ от Рачо Стоянов в камерната зала на  Народния театър ще видим новата й премиера. Режисьорският прочит, четвърти за театъра, е на съвременния и винаги изненадващ с гледната си точка творец Петринел Гочев. Директорът на „Иван Вазов“ Мариус Донкин обеща интересни заглавия през сезона и това продължава да се случва.

Първата премиера на притчата-литературният шедьовър е на големия режисьор и педагог Николай Масалитинов. „Майстори“ е и най-играната и популярна българска драма. Тя представя и най-трагичния любовен триъгълник в драматургията ни – драма за любов, завист, съперничество и примирение.

В ролята на Милкана ще видим Гергана Змийчарова, варненското попълнение на трупата, като Найден е Иван Юруков, а Живко се играе от Зафир Раджаб. 

Драматург на спектакъла е новият човек в екипа на театъра – поетесата и писател Мирела Иванова. Голямото предизвикателство е съвременният стил на режисьора, модерното светоусещане и разтерзаността на днешния човек и стилизирания език на драмата на Рачо Стоянов, писана преди почти век – през 1921 г. С нея авторът й участва в  конкурс на министерството на просвещението за поощряване на родната литература и изкуство. Но членовете на комисията не забелязват пиесата и тя потъва в архивите. До случайното й откриване 5 г. по-късно… И след премиерата й на 14 септември 1927-а Рачо Стоянов се превръща в литературна звезда за една нощ. Превеждат пиесата на френски, сръбски и чешки и я поставят в Загреб, Белград и Прага. 24 _Majstori_1

През войната Кръстьо Мирски прави своя дебют с постановка на „Майстори“ с художник Преслав Кършовски и Маргарита Дупаринова като Милкана. След две бомбардировки, в които сградата на театъра е частично разрушена евакуираната трупа прави третата премиера на пиесата в пирдопското читалище през 1944-а. Маргарита Младенова я поставя в Народния през 1999-а г. с Биляна Петринска като Милкана.
По повод четвъртата премиера Петринел Гочев казва: „Тази история за демоничната война на двама мъже и убийството, което извършват, е моята история! Аз съм Майстор!“. И така отговаря на въпроса защо е избрал днес тази пиеса…
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани