Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

svetlozar_stoianovМониторинговият доклад на ЕК от тази седмица е категоричен – у нас няма независими медии, което е и основна предпоставка за престъпност и корупция. Нищо ново, което да не си знаем и отпреди, също както и че по журналистическа смелост сме след Непал, ЦАР и Парагвай.
Едва проходила, свободата на словото у нас взе да умира преди точно десет години, и то не без помощта на онези, които трябваше да бъдат нейни носители. Мнозина колеги изтъргуваха перото или ефира си за сметка на демонстративната близост с политици, а още по-често – само срещу присъствие на някой коктейл.
Е, вина за смъртта на свободното слово имат и политиците. Като почнем от появата на партийни кабеларки в провинцията и стигнем до изкупуването на вестници на килограм и препястване на разпространението. Свикнахме с това, както свикнахме премиерът преди всяка пресконференция да хока репортерите на някоя телевизия, и то пред одобрителните погледи на колегите им от конкуренцията. Свикнахме с подслушването на журналисти, което у нас днес е по-неприемливо, отколкото пребиването им.
Изобщо, журналистът у нас е животно, което много ми прилича на мамута от „Ледена епоха“, който се мислеше за опосум. Уж най-силното животно в тайгата, а се мисли за мишка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Виж още

Избрани