Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първият ден на Джеймс Матис

[post-views]

Джеймс Матис
В първия си работен ден в понеделник новият министър на отбраната на САЩ  Джеймс Матис разговаря по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В разговора той увери събеседника си, че за страната му Алиансът е от голямо значение, съобщи Ройтерс. 

„Двамата лидери обсъдиха важността на общите ни ценности и министърът подчерта, че когато търсят съюзници, които да помогнат за защита на тези ценности, Съединените щати винаги се обръщат първо към Европа“, каза говорителят на Пентагона Джеф Дейвис. Матис, който беше върховен съюзен командващ по трансформацията на НАТО, се е обадил на Столтенберг в първия си ден на поста, за да наблегне на важността на трансатлантическите връзки, каза още говорителят. Той съобщи също, че Матис и Столтенберг са се договорили да продължат консултациите си и очакват да се срещнат лично на февруарското заседание на министрите на отбраната от Алианса.

От НАТО съобщиха, че по време на телефонния разговор Столтенберг е поздравил Матис за назначаването му на поста министър на отбраната. Двамата са обсъдили и възможността да настояват за повишаване на разходите за отбрана на страните-членки, както и усилията на съюза срещу тероризма. В изявление Столтенберг заяви: „Имахме чудесен разговор с министър Матис, който е верен приятел на НАТО в Пентагона. Матис познава ценностите на Алианса добре, тъй като беше върховен съюзен командващ по трансформациите. Аз го приветствах обратно в семейството на НАТО и ще се видя с него на срещата на военните министри през февруари“. 

Тръмп срещу Матис?

В различни свои изявления новият американски президент Доналд Тръмп изрази мнение, че Алиансът е остарял и неефективен, с което предизвика тревога сред партньорите на САЩ в организацията. Според Тръмп Алиансът е много важен за него, но е остарял, защото не е в състояние да оказва защита при терористични атаки. Освен това американският президент заяви за „Таймс“, че много страни – членки на НАТО, не плащат справедлив дял в замяна на американската защита, припомня Ройтерс. 

Макар Тръмп реално да постави под съмнение смисъла от съществуването на пакта, много от хората, които той избра за висши постове в администрацията си, включително Матис, винаги са подчертавали важността на Алианса, отбелязва ДПА. Това стана ясно и от телефонните разговори на военния министър с колегите му от Великобритания и Канада – Майкъл Фалън и Харджит Саджан. 

Матис увери своя британски колега в понеделник, че Вашингтон има „непоколебима ангажираност“ спрямо НАТО, съобщи АФП, позовавайки се на говорителя Джеф Дейвис. В петък британският министър-председател Тереза Мей ще посети Вашингтон. Тя ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще се срещне с Доналд Тръмп, откакто той встъпи в длъжност миналата седмица.

Разговорът в понеделник беше жест на добра воля, който повдигна духа в Брюксел след изказванията на Тръмп, че НАТО е остарял съюз, носен на гърба от САЩ, коментира „Политико“. Матис, който беше генерал от ВМС по прякор Бясното куче от самото начало представя друга гледна точка. Той вече нарече НАТО „най-успешният военен съюз в модерната световна история“. Според него „ако днес нямахме НАТО, трябваше да го създадем“, припомня „Политико“. 

Противоречия във външната политика

Какво обаче означава „Америка преди всичко“, лозунгът на Тръмп в предизборната му кампания и в речта му при встъпването в длъжност, когато става дума за външна и отбранителна политика, пита „Индипендънт“. Изданието припомня, че фразата е широко използвана от изолационисткото движение, което се опитва да държи САЩ настрани от Втората световна война и което води някои от неговите представители до прогермански и антисемитски позиции, както „лицето“ му – авиаторът Чарлз Линдберг. 

„Индипендънт“ представя някои от противочерията в политиката на новия американски президент. „Тръмп обяви, че опитите да се разпространява либерална демокрация при неговото управление ще приключат. Но в същото време той не престава да декларира,че ще увеличи военния бюджет. Няма причина да се прави това с цел възпиране, защото американската военна мощ далеч превъзхожда тази на всяка друга страна в света.

Да вземем само един пример: САЩ имат 19 самолетоносача, а Русия и Китай – само по един. Така че единствената причина да се подсилва тази и без това огромна военна машина, би била да се използва американската мощ, чрез войни, ако е необходимо, за налагане на американските интереси. За тази цел САЩ би трябвало да поддържат военни съюзи, да подкрепят приятелски страни и да имат бази в чужбина. Тръмп обаче се обявява и срещу финансовото разточителство зад граница, включително и срещу изразходване на средства за оказване на военна помощ, като твърди, че „ние похарчихме трилиони и трилиони долари в чужбина…“. САЩ харчат 18 милиарда долара за чуждестранна помощ, което е под един процент от националния бюджет. Около 6 млрд. от тях отиват за военна помощ, и около 10 млрд. – за поддържане на бази в чужбина. Това едва ли е значителна част от годишния военен бюджет, достигащ приблизително 600 млрд.“, смятат от британската медия.

„Индипендънт“ припомня изявлението на Тръмп, че САЩ няма повече да финансират армии на други страни „като в същото време затриваме нашата“. В отговор от медията припомнят, че по-голямата част от 6-те милиарда за военна помощ отива за Израел и за Египет. „Тръмп говори за горещата си подкрепа за Израел и казва, че ще премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. Той подкрепя израелските селища в окупираните (палестински) територии и твърди, че ще развали ядрената сделка с Иран, за което правителството на Бенямин Нетаняху ревностно лобира.

Генерал Абдел Фатах ас Сиси беше един от първите чуждестранни лидери, с които Тръмп говори по телефона след изборната си победа, и оттогава непрестанно обсипва египетския лидер с похвали, като обещава твърдо да стои зад него и отбелязва колко много си допадат двамата“. Дали наистина новият президент ще подкопае позициите на Израел и Египет, особено като се има предвид, че тази помощ идва при условие, че парите трябва да се изразходват за закупуване на американско военно оборудване, за да се разкриват работни места в американските заводи?“, пита изданието. 

Оттам припомнят, че десет милиарда се харчат за бази главно в Германия, Южна Корея и Япония, и тези разходи се разглеждат за необходими като „спирачки“ срещу два противника, Русия и Китай, и срещу „неблагонадеждната държава“ Северна Корея. И посочват противоречието – желанието на Тръмп да се конфронтира с Китай, който строи военни бази на спорни острови, и със Северна Корея, и същевременно това да стане заедно с изтегляне на американските войски от Япония и Южна Корея. 

От „Индипендънт“ припомнят и изявленията на новия президент, че ще изтрие радикалния ислям от лицето на земята и за неговите обвинения срещу Обама, че действа меко. Същевременно изданието припомня, че именно по времето на Обама беше убит Осама бин Ладен, а администрацията му започна бомбардировките над ДАЕШ. 

„Така че остава неясно както точно означава „Америка преди всичко“. В новия вариант на сайта на Белия дом при Тръмп има само 220 думи за външната и отбранителната политика на най-могъщата държава в света.

Можем обаче да кажем, че много от твърденията на Тръмп и неговия екип са (ако използваме друг словесен израз, току-що въведен в обръщение от неговата администрация) „алтернативни факти“ – твърдения, които не издържат на критичен анализ“, заключава „Индипендънт“.

Най-ново

Виж още

Избрани