Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СКС успешно изпълни задачите

[post-views]
СКС успешно изпълни задачите

10-sksНезависимо от трудностите и финансовите ограничения СКС успешно изпълни заповяданите му функции и задачи през 2016 г. Това каза командващията на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-лейтенант Любчо Тодоров вчера, по време на анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в СКС. Сред присъстващите беше изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.
Изминалата 2016 г. беше изключително напрегната и динамична, както за личния състав от Командването на СКС, така и от пряко подчинените военни формирования, изтъкна генерал-лейтенант Тодоров. Той посочи, че изключително отгворни и приоритетни са били задачите, свързани с подготовката, развръщането и осъществяването на национален контрол на контингентите зад граница. Акцент в подготовката на СКС е било учението „Щит 2016”, в което за първи път са били експериментирани дейности по поддръжката от страната-домакин, като са били тренирани всичките поставени задачи по приемането на войски и сили на НАТО.
През 2016-а са били повишени способностите на личния състав при използването на АИС „Преслав”, доразвърнат е модулът DCM-F. С участието на български военнослужещи успешно е била осигурена комуникационно-информационната поддръжка на подразделението за ПВО в операцията на НАТО „Active Fence”, в Турция, стана ясно от анализа.
Сред основните задачи през 2017 г. беше посочено усъвършенстването на подготовката за планиране и провеждане на съвместни операции за защита на териториалната цялост на страната. СКС ще планира и подготви многонационалното учение „SABER GUARDIAN 2017”. Командването ще има задачи по планирането и участието и в други мащабни учения у нас и в съюзнически натовски държави. Наред с това личният състав на СКС ще работи за осигуряването на устойчива комуникационно-информационна система при тренировки, учения и операции, за изготвянето на оперативен модел за Съвместно многокомпонентно разузнаване и наблюдение, за развитие на системата за логистично осигуряване, за оперативното ръководство на дежурните сили.
Оценявам като ползотворни усилията на целия личен състав и съм убеден, че и през 2017 г. ще работим в още по-добър синхрон, обобщи генерал-лейтенант Тодоров.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани